Home Društvo NEČUVENA SVINJARIJA IZ SRBIJE Srbijanske Večernje novosti optužile predsjednicu da nosi ‘ustaške’...

NEČUVENA SVINJARIJA IZ SRBIJE Srbijanske Večernje novosti optužile predsjednicu da nosi ‘ustaške’ čizme

SHARE

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na obilježavanju 26. obljetnice stradanja tijekom velikosrpske agresije u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991. došla je noseći ‘zenge’, čizme koje je proizvodilo Borovo, a nosili hrvatski branitelji na početku rata.

Predsjednica je i danas kao i prijašnjih nekoliko puta nosila obuću proizvedenu u vukovarskoj tvornici obuće ‘Borovo’ kao jedan poticaj i besplatnu reklamu za posrnulog vukovarskog diva.

No srbijanskim Večernjim novostima to nije promaklo te su predsjednicu optužili da nosi ‘ustaške’ čizme. Srbijanski medij osim prozivanja predsjednice jer nosi čizme koje su nekad nosili hrvatski branitelji iz tvornice koju su upravo četnici, JNA i paravojne srpske postrojbe opljačkale i uništile, nisu propustili napomenuti kako tijekom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991., i početka srbočetničke agresije na Hrvatsku nisu spomenute i srpske žrtve u Domovinskom ratu te su optužili Hrvatsku da veliča ustaštvo.

Inače, podsjetimo da su upravo žute čizme, tzv. zenge iz tvornice Borovo postale simbol velikog dijela branitelja, osobito pripadnika ZNG-a. I dok su im tijekom borbi bile zaštita od hladnoće, kasnije nakon pada grada mnogi su bili ubijeni isključivo zbog žute obuće. “Svjetlite im u noge”, govorili su Srbi i izdvajali one koji su imali žute čizme ili ih nisu uspjeli skinuti i pronaći drugu obuću prije predaje.

Cijeli tekst Večernjih novosti pročitajte ovdje.