Home Društvo Nakon 26 godina prvi put se susrela sa svojom spasiteljicom iz 1991.

Nakon 26 godina prvi put se susrela sa svojom spasiteljicom iz 1991.

SHARE

Katica Šojat početak rata s tri je malene kćeri i 15-godišnjom sestrom dočekala u selu Bapska. Srpske su snage u njega ušle već početkom listopada 1991, prenosi HRT.

Pakao, pakao evo sad prvi put pričam neke stvari jer mene nitko nikad nije pitao a toga imam za pričati na sate, kaže.

U Bapskoj je prošla križni put. Silovana, obilježena bijelom krpom koju su morali nositi Hrvati, iz sela je izašla u veljači 1992. Put spasa vodio je preko Srbije do Orašja u BiH. Tu se dogodio susret sa ženom koja im je spasila život.

Kad me je vojska htjela vraćati, ona me je s mužem sakrila u potkrovlje kuće, sakrila nas je gore i u svitak zore između dana i noći našla tko će nas čamcem prebaciti do Županje, ispričala je Katica. Silno bi voljela, kaže vidjeti tu ženu.

Nakon 26 godina osjeća se, kaže jako uzbuđeno jer želim saznati istinu o sebi. Kad sam bila na tom mom križnom putu, puno stvari se ne sjećam jer sam bila u šoku.

Mara Vincetić rođena je u Donjoj Mahali pokraj Orašja, i sama majka dvoje djece kaže nam – zna što je patnja i životna borba. Tih je ratnih godina žena koja je u Orašju imala salon vjenčanica i piceriju pomagala mnogima, mahom nepoznatima. Tako je i bilo kada je na cesti ugledala izgubljenu ženu.

Katica Šojat uspjela je osobno zahvaliti Mari Vincetić – ženi koja im je spasila život. Prilog o njihovom susretu donosi HRT.