Home Društvo Gdje se u FBiH najbolje živi?

Gdje se u FBiH najbolje živi?

SHARE

Mnogim bh. građanima potreban je čarobni štapić da prežive mjesec, jer njihova primanja ne mogu pokriti ni polovinu potrošačke korpe, koja u Federaciji BiH iznosi 1.850 KM, a prosječna plaća je 850 KM!

Pritom, cijene i primanja variraju od kantona do kantona i od grada do grada, pa je u nekim dijelovima ovaj nesklad između primanja i potrošnje još veći.

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da se najviše zarađuje u Sarajevu, gdje prosječna mjesečna plaća iznosi 1.039. Najniže su plaće u Srednjobosanskom kantonu (SBK), i to 691 KM, a u tom je kantonu hrana, s druge strane, najskuplja!

Iz Zavoda navode i to da su, unatoč niskim primanjima građana, u listopada cijene hrane za dva posto više nego u istom mjesecu prošle godine. Dodatno, problem je i što proizvodi količinski nisu isti, pa mnogi od njih imaju sve manju i manju gramažu.

Građani kažu da rast cijena itekako osjete na svojoj koži.

Svako malo dižu cijene, a plaće stagniraju. Mi imamo radnike koji rade za 250 maraka mjesečno, a imaju četveročlane obitelji. Dakle, kod nas plaće nisu ni tih 850 KM, koliko je prosjek u Federaciji. Da jesu, ne bismo imali ovoliko prosjaka na ulici, ljudi koji gladni zanoće, djece koja u školi nemaju ni za sendvič. Radnička klasa gladuje, to je naša realnost. U ovoj zemlji živi se teže nego prije 20 godina, kazao nam je Hamid Rizvić, koji godinama radi na građevini.

Samo osnovno

Slično poručuje i Velida Bišić iz Sarajeva.

Pritisnuti besparicom, rastom cijena hrane i komunalija, građani naše zemlje odavno štede na hrani. To i ne čudi, jer su troškovi prehrane za četveročlanu obitelj sve viši, a plaće su već godinama iste. Mnogi od nas kupuju samo osnovno, i to na komad. Zbog djece kupim piletinu, jer je najjeftinija. Junetinu kupujem za praznike. Žalosno je da naše plaće nisu dovoljne da dnevno imamo barem jedan bogat obrok, kazala nam je Bišić.

„Besparicu“ osjete i trgovci, koji kažu da su redovi na kasama sve manji te da se traži roba koja je jeftinija, da samo rijetki gledaju na kvalitet.

Cijene po gradovima

– Riža (1 kg)

Sarajevo 3,60 KM, Travnik 3,30 KM, Orašje 1,90 KM

– Hljeb (1 kg)

Travnik 2,80 KM, Sarajevo 2,40 KM, Orašje 1,70 KM

– Meso (junetina)

Sarajevo i Travnik 13,00 KM, Mostar 10,00 KM, Tuzla 13,40 KM