Home Društvo Neće nitko s ove strane granice: Zbog nove granice građanima Metkovića kuće...

Neće nitko s ove strane granice: Zbog nove granice građanima Metkovića kuće ‘prešle’ u BiH

SHARE

Novi granični prijelaz koji je otvoren prije nekoliko dana izluđuje Metkovčane. Dio njih početkom mjeseca živio je u Hrvatskoj, a sada su završili na ničijoj zemlji, to jest između Hrvatske i BiH. Bijesni su na državu kojoj, kažu, uredno plaćaju sve račune. Traže hitno rješenje problema.

zbog otvaranja novog graničnog prijelaza, Ivina je jedna od osam kuća koje su ostale između Hrvatske i BiH. “Znamo da smo u Hrvatskoj zbog računa za struju, zbog računa od vode, slivnih voda, telefona. Tad smo u Hrvatskoj, a za sve drugo nismo”, rekao je za Dnevnik.hr  Ivo Ćotić iz Metkovića. U sličnoj situaciji je i Srećko Jeramaz, koji ulaskom u kuću ulazi u drugu državu. Za svaki odlazak u centar Metkovića moraju prijeći granicu. Svaki put kad djeca idu u školu i vrtić moraju biti spremna za čekanje od pola sata do 45 minuta. Nudili su kuće državi na otkup ali, kažu, interesa nije bilo. I ovi koji su ostali u Hrvatskoj negoduju. Kako je prijelaz udaljen tek 900 metara od centra grada, strahuju da će tijekom ljeta nastati kaos.

Prijelaz mjesecima nije mogao dobiti uporabnu dozvolu. Onda je otvorenje iznenadilo građane. Kako je ipak ishođena uporabna dozvola, novinari Nove TV upitali su nadležno ministarstvo. “Uporabna dozvola je dobivena nakon otklanjanja primjedbi Ministarstva prometa postavljanjem dodatnih prometnih znakova. Temeljem toga granični prijelaz je otvoren”, stoji u odgovoru Ministarstva financija. Građani bi mogli biti suočeni s novim opterećenjima

Građani žele rješenje, a MOST-ovac Nikola Grmoja smatra da ga on ima. “Problem bi na tom mjestu bio riješen otkupom tih 15 do 20 kuća. Ti ljudi su spremni otići s te lokacije jer im je život neizdrživ”, rekao je. Grad traži rješenja. Gradonačelniku je, poručuje, dosta naknadne pameti MOST-ovaca jer, kaže, znali su gdje će biti prijelaz. “Grad Metković je prenio vlasništvo vlastite nekretnine za potrebe izgradnje samog prijelaza, a i u samom ugovoru je vidljivo da se navodi pravomoćna lokacijska dozvola. Dakle, Grad Metković je bio upoznat sa samom lokacijom izgradnje prijelaza”, rekao je gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan. Problem je i što će se uskoro prekategorizirati prijelaz Gabela Polje koji je značio rasterećenje prijelaza u Metkoviću. Više neće biti prostora za međunarodni promet. Međutim, kako neslužbeno doznaju, ta prekategorizacija je privremena.