Home Crna kronika Policija upozorila bh. građane na kriminalne radnje koje pojedinci vrše preko Facebooka

Policija upozorila bh. građane na kriminalne radnje koje pojedinci vrše preko Facebooka

SHARE

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije su u prethodnom periodu zaprimili više prijava i obavještenja o izvršenju tzv. sextortiona te kontinuirano poduzimali aktivnosti na dokumentiranju istih.

S tim u vezi Federalna uprava policije upozorava javnost u vezi sa navedenim pojavnim oblikom.

 

“Naime, pojedinci i organizirane kriminalne grupe koristeći tehnike socijalnog inženjeringa, posredstvom interneta, prvenstveno društvene mreže ‘Facebook’, predstavljajući se obično kao ženska osoba, navode žrtvu na ‘chat’ s ciljem razmjene seksualno eksplicitnog sadržaja. Taj sadržaj snimaju bez znanja žrtve, a u nastavku iznuđuju novac pod prijetnjom javnog objavljivanja na naprijed navedeni način pribavljenih seksualno eksplicitnih sadržaja”, navedeno je u upozorenju koje je Federalna uprava policije uputila bh. građanima.

 

Dosadašnjim istragama utvrđeno je da se napadači nalaze u Nigeriji te da isti i nakon što žrtve uplate novac (od 500 do 5.000 eura) nastavljaju sa zahtjevima za uplatu dodatnih novčanih sredstava, a u nastavku vrše javno objavljivanje navedenih seksualno eksplictinih snimaka.

 

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala, a koje bi se odnosile na sprečavanje naprijed navedenog vršenja krivičnog djela, izdale su sljedeće preporuke:

 

-Povećano obraćanje pažnje na korištenje osobnih podataka na internetu,
-Izbjegavanje konverzacije sa osobama čiji identitet vam je poznat isključivo preko interneta,
-Izbjegavanje dijeljenja seksualno eksplicitnih fotografija i video sadržaja sa trećim osobama na internetu,
-Podnošenje prijave nadležnoj policijskoj agenciji, kao i administratoru kompanije u konkretnom primjeru “Facebook Ine”.