Home Društvo Valentin Ćorić će svoju slobodu proslaviti zajedno s obitelji i uzvanicima “Andrinja...

Valentin Ćorić će svoju slobodu proslaviti zajedno s obitelji i uzvanicima “Andrinja 2017.” u Paoči

SHARE

Članovi obitelji Ćorić, vlasnici tvrtke „Podrumi Andrija“ u Paoči, lijepu tradiciju blagoslova i  kušanja  mladog vina svake godine  organiziraju krajem studenoga uz blagdan  sv. Andrije, a u spomen na pok. Andriju Ćorića, osnivača tog vinskog podruma.

Na prošlogodišnjem “Andrinju“ obitelj Ćorić je u svom podrumu ugostila preko tisuću gostiju i uzvanika, iskusnih vinogradara i  vinara, poslovnih prijatelja i uglednika iz političkog, gospodarskog, kulturnog i javnog života čitlučke i susjednih općina, županija i Federacije BiH te poslovnih partnera iz 15-ak europskih zemalja u koje se izvoze glasovita vina  „Andrija“.

Tom prilikom izraženo je jedinstveno uvjerenje kako će „Andrinje 2017.“ sa svojom obitelji dočekati i proslaviti njihov dragi nepravedno i nepravomoćno osuđeni Valentin Ćorić.

Budući da će Žalbeno vijeće haškog suda za  29. studenoga u 10 sati zakazalo izricanje konačne odluke  po žalbi  nepravomoćno osuđenih šest Hrvata iz BiH, među kojima su Brotnjaci Valentin Ćorić i Bruno Stojić, obitelj Ćorić je odlučila ovogodišnje „Andrinje  2017.“odgoditi  za jedan drugi vikend kako bi, uvjereni smo, njihov dragi Valentin svoju slobodu mogao proslaviti zajedno s obitelji i s uzvanicima „Andrinja 2017.“.

Za taj se događaj  u podrumima Andrija u Paoči i cijelom Brotnju priprema veličanstveno i nezaboravno slavlje.

Blagoslov u kušanje mladoga vina

Svojim cijenjenim  gostima i uzvanicima prigodne riječi dobrodošlice uputit će direktor Miroslav Ćorić, a potom će gradnićki župnik Nikola Rosančić zazvati božji blagoslov na mlado vino, vlasnike podruma, sve vinogradare, vinare i sve koji će vino koristiti. Bit će to prigoda za uručivanje priznanja i nagrada zaslužnim vinogradarima-kooperantima,  poslovnim partnerima i vinoljupcima.

Najavljeno je, također, da će iz Križevaca na „Andrinje“ doći i „biskup“ Martin sa svojim pajdašima koji će obaviti tradicionalnu ceremonija „krštenja“ mladog vina i uveseljavali nazočne.

Sve je to jamstvo da će tisuću gostiju i uzvanika do kasno u noć uživati u kušajući vrhunska bijela, ružičasta i crna vina „Andrija“ i domaće broćanske specijalitete i zajedno s obitelji Ćorić radovati se konačnom oslobađanju i povratku kući njihova Vale.

Tradicija duga preko 350 godina

Treba istaknuti da se obitelj Ćorić proizvodnjom grožđa i vina uspješno bavi više od 350 godina. Danas njihova vinarija godišnje proizvede više od milijun litara vrhunskih vina „Andrija“, od čega se polovica izveze na tržište petnaestak europskih zemalja, SAD, a odnedavno i u Kinu. Osim vina, Podrumi Andrija proizvode i likere, travaricu i rakiju „lozu“. Od prije nekoliko godina proizvodi se i „kuhanog vina“ za skijališta, a među rijetkima su što izrađuju i etikete s natpisom na Braillevu pismu za slijepe.  Stoga se slobodno može reći da su jedna od najuspješnijih vinarija u Bosni i Hercegovini.

Zbog svega toga uopće ne čudi što je „Andrinje“ već postalo  poznata, prepoznatljiva i nezaobilazna gospodarska manifestacija i atrakcija te što  je Turistička zajednica F BiH „Andrinje“ s pravom i uvrstila u kalendar važnijih turističkih događaja u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Brotnjo.info