Home Društvo ​Studiranje u Mostaru: Noćni život sedam dana u tjednu, troškovi smještaja preskupi

​Studiranje u Mostaru: Noćni život sedam dana u tjednu, troškovi smještaja preskupi

SHARE

Grad na Neretvi broji više od 100 tisuća stanovnika. Svake godine početkom listopada, taj broj poraste za više tisuća, a razlog tome je što je Mostar poznat kao studentski grad u koji dolaze studenti iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine, a i sve veći broj studenata iz Hrvatske.

„Tu sam pet godina i mislim da bi čak htjela ostati. Studiram na Pravnom fakultetu i jako sam zadovoljna nastavom“- kazuje nam studentica iz Hrvatske.

Tijekom godina, kako je  popularnost Mostara sve više rasla, izrodila se potreba za stvaranjem novog prostornog kapaciteta studentima.

Studentski centar nudi siguran smještaj i prima oko 520 studenata koji dolaze iz različitih županija s hrvatskim predznakom iz  BiH. U cijenu od 156 KM mjesečno uključeni su doručak, ručak i večera, grijanje, topla voda i internetski kablovski priključak.

„Bitno je spomenuti da svaka soba ima svoj sanitarni čvor, što nije slučaj ostalih centara i isti ne pružaju doručak. Osim toga, studentima su u centru na raspolaganju teretana, fitness centar, portal Pogled.ba na kojem studenti mogu vršiti praksu, dvije velike čitaonice i učionice za učenje stranih jezika“- kazala je glasnogovornica Studentskog centra na Bijelom brijegu Anita Glibić.

Većina studenata tijekom studiranja živi u unajmljenim sobama ili stanovima, a cijene rastu iz godine u godinu. Za prosječan stan izdvoji se čak i do 400 KM , i uzima se u obzir da u takvim stanovima troškove dijeli više studenata. Cijena stana raste ukoliko se nalazi bliže Sveučilištu.

„Stanarine su jako skupe, a o vlasnicima ne znam što bih rekla. Promjenila sam par stanova i ima jako lijepih ljudi, ali naravno uvijek ima izuzetaka pa ostanu lošija iskustva koja se trudim zaboraviti, jer volim Mostar. Fakultetom sam jako zadovoljna, a i noćni život je jako prihvatljiv jer uvijek postoje neke akcije za studente. Sve u svemu, bio bi lijep život i nakon fakulteta u Mostaru“ – govori studentica M.Š. (24) iz Ljubuškog.

„Ja sam se ipak odlučila za privatni dom jer me trenutno financiraju roditelji i oni su to htjeli. Blizu mi je autobusna stanica, dom je sređen i ne dolazi mi puno računa za struju zimi“ govori A.V.(23) studentica iz Makarske, koja također ističe i noćni život kao prednost. „Makarska je zimi doslovno mrtva, a ljeti prepuna i skupa. U Mostaru, kada iziđem u diskoteku sretnem velik broj poznanika koji inače stanuju dolje, tako da isplati se,a o cijenama je suvišno pričati“.

Osim vrtoglavog noćnog života koji je aktivan svih sedam dana u tjednu, Mostar u posljednje vrijeme nudi i razne kulturne zabave, te se sve veći broj studenata radije odlučuje na odlazak u kazalište.

Kino, pivnice, palaćinkare, mjesta su koja privlače mlade kako vanjskim izgledom tako i kvalitetom sadržaja, no malo po malo, sve to i košta.

Studenti su nam kroz razgovor kazali i kako su školarine znatno porasle, pa kada se sve zbroji, jedna godina studiranja ipak iziskuje velike troškove, i tu se govori o cifri iznad 5 tisuća KM.

Određen broj njih prima stipendije, ili studira uz rad, ali troškovi većinom padaju po džepu roditelja.

Postavlja se pitanje, jesu li studenti uz umirovljenike ugrožena kategorija u društvu i trude li se civilne vlasti ulagati maksimalno u visokoškolsko obrazovanje i na taj način poboljšati studentske uvjete života.