Home Društvo General Šiljeg: Izetbegović opstruira gradnju Pelješkog mosta jer njime EU zaobilazi BiH...

General Šiljeg: Izetbegović opstruira gradnju Pelješkog mosta jer njime EU zaobilazi BiH i remeti mu planove

SHARE

Oko nedavnih izjava člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o agresiji Hrvata i Hrvatske na BiH te o opetovanoj opstrukciji gradnje Pelješkog mosta od strane te najveće ali ne i jedine bošnjačke stranke razgovarali smo s generalom Željkom Šiljegom.

“Ni jedna bolest nije zdrava”, rekao je Šiljeg i nastavio kako je jedina istina da je velikosrpski agresor izvršio agresiju na Hrvatsku i iz Bosne i Hercegovine, a time i Bosna i Hercegovina na Hrvatsku mobiliziranjem postrojbi teritorijalne obrane i JNA, koristeći svoj teritorij i ljude za agresiju na RH. “Potom je od strane Srba izvršena agresija na hrvatski narod u BiH, a zatim i na muslimanski narod”, podsjetio je general.

Šiljeg je objasnio kako je ratište bilo jedno te počinjalo od Srbije i napomenuo da su Hrvati imali snage odvratiti tu agresiju, to bi i učinili. “Hrvatski narod, razoružan vlastitog oružja koje je godinama kupovao za vlastitu samoobranu, odnosno oružja teritorijalne obrane, nije bio u sposobnosti odvratiti ni spriječiti agresiju. Herojskom obranom Vukovara i drugih žarišta Hrvati su agresiju uspjeli zaustaviti, stabilizirati fronte, a zatim i osloboditi svoju zemlju i izboriti se za opstojnost hrvatskog naroda u BiH”, podsjetio je general.

“HVO, Hrvatska i hrvatski narod nisu mogli napasti Mostar i BiH, kako kaže Izetbegović, jer ni jedan narod ne napada sam sebe. To su zamijenjene teze i stalno se kreće, na temelju određenih protuteza, politički izboriti za ciljeve koji nisu ostvareni oružjem”, rekao je general Šiljeg.

“Danas je svima jasnije kako su islam i muslimani u BiH, koji su prakticirali jedan tolerantni, svjetovni islam, preko islamske deklaracije i preko stranke SDA, radikalizirali muslimansko stanovništvo i vjeru te se stvara politička klima kako bi se ostvarila vizija o ekskluzivnom pravu Bošnjaka na cijeli teritorij BiH. Srbi imaju Srbiju, Hrvati imaju Hrvatsku, pa sad Bošnjaci žele cijelu BiH samo za sebe, odnosno misle da imaju pravo na nju, kao na svoj državni teritorij”, objašnjava Šiljeg.

Pelješki most kao jedan od glavnih dijelova Jonsko-jadranske pravca zaobilazi Bosnu i Hercegovinu

Što se tiče protivljenja gradnji Pelješkog mosta, Šiljeg napominje kako nikad nitko nije ometao Tursku pa i prije toga Osmansko carstvo graditi mostove preko Bospora iako je to uski ulaz u Crno mora gdje dominiraju velike zemlje poput Ukrajine, Rusije, Rumunjske, Bugarske.

“Pelješki most gradi se na hrvatskom tlu, ali to je projekt koji plaća Europska unija kako bi omogućila neometani promet kroz Schengenske granice. On kao takav remeti planove Sarajeva i SDA jer kao jedan od glavnih dijelova Jonsko-jadranske pravca zaobilazi Bosnu, odnosno mjesta u kojima Bošnjaci imaju većinu”, smatra general i dodaje kako se izgradnjom Pelješkog mosta onemogućuju šanse za političku i ucjenjivačku eksploataciju tog pravca od strane SDA i njihovih sponzora za sitne interese.

“Ovo je pokušaj političke ucjene, sitnog političkog ušićarenja. Politika je u BiH poput tri roga u jednoj vreći koja se ne mogu dogovoriti između sebe pa ni sami sa sobom”, smatra general i dodaje kako se u BiH sve pokušava odgoditi do nekih drugih vremena s jednim ciljem. “Očito je i svakim danom imamo sve više činjenica u tom smjeru, kako rat još nije završio. Iako su neki projekti usporeni poput Velike Srbije, kako je ona zamišljena, a nije ostvarena ni islamska Bosna i Hercegovina. Sad se politički ti ciljevi pokušavaju ostvariti. Ono što sve muči je to što nije ostvareno ono što mnogi žele, a to je okupacija i dobivanje Dalmacije, odnosno izlazak na more”, rekao je general Šiljeg za Direktno.

General Šiljeg smatra  kako se najmanjem narodu, koji je najneravnopravnije raspoređen i koji nema kompaktne teritorije ili neki veliki grad nastoji na sve načine politički pritisnuti da bi bio sveden poziciju nacionalne manjine, a ne konstitutivnog naroda.

“Hrvatski narod mora se izboriti za ravnopravnost svog dioništva nad suverenosti i nad Bosnom i nad Hercegovinom ili će biti sveden na nacionalnu manjinu i potisnut i onda će postati u cjelini ugrožen kao politički narod, a time će postati ugrožena i hrvatska država. Ne treba računati na nove situacije i velike organizacije, s vremenom sve organizacije slabe i propadaju, pala su i veća carstva nego što je današnja EU ili NATO”, rekao je Šiljeg i za kraj dodao kako hrvatski narod mora računati samo na sebe i pobrinuti se za svoj opstanak na teritoriju koji je njegov.

Direktno