Home Društvo Nema pušenja na javnim mjestima u RS-u

Nema pušenja na javnim mjestima u RS-u

SHARE

Vlada RS utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrta zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji donosi niz novina s ciljem smanjenja pušenja među stanovništvom.

Osim samog zakona, koji će biti upućen u redovitu proceduru Narodne skupštine RS, vlada je utvrdila i nacrt istoimene strategije, koja treba doprinjeti kvalitetnijem provođenju zakona, pišu Nezavisne.  Kako je to pojasnio Alen Šeranić, rukovoditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i europske integracije u Ministarstvu zdravlja RS, Vlada novim zakonom ima za cilj “osigurati  nepušenje kao zdravi stil života”.

“Zakon je usmjeren da smanji dostupnost duhana i duhanskih proizvoda djeci i mladima. U izradi zakona i strategije radilo je šest ministarstava”, rekao je Šeranović.

Ono što je posebno zanimljivo u novom zakonu jeste da su uvedene i određene novine, kao što je reguliranje količine vitamina i editiva prilikom izrade elektronskih cigareta, kao i zabrana upotrebe mentola u izradi cigareta.

Također, zakon zabranjuje javno pušenje u svim zatvorenim javnim mjestima (u svim objektima gdje se ljudi okupljaju), a predviđene su i kazne, i za pravne,i za fizičke osobe. Novina u ovom zakonu su i upozorenja, jer je njime, osim postojećih pisanih, regulirano uvođenje i slikovnih upozorenja.