Home Politika Nevenko Herceg: Redovito preispitujem jesam li mogao bolje

Nevenko Herceg: Redovito preispitujem jesam li mogao bolje

SHARE

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg je čovjek izuzetno bogate biografije, široj javnosti poznat od sredine 1992. godine po brojnim angažiranostima u javnom životu i obnašanju više dužnosti u izvršnim, zakonodavnim i političkim tijelima vlasti.

Bio je tajnik i doministar u Vladi HR Herceg-Bosne (1992-95), zastupnik Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH (2000-03), savjetnik za gospodarstvo u Predsjedništvu BiH (2003-06), glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice BiH (2006-07), te Federalni ministar okoliša i turizma (2007-11). Od 2013. godine obnaša dužnost predsjednika Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Početkom 2015. imenovan je za mandatara, a od 23. rujna 2015. za predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije.

Navedene podatke vrlo jednostavno je pronaći na internetu.
Tko je prvi čovjek Hercegovačko-neretvanske županije izvan očiju javnosti otkriva Pogled.ba.

Kroz otvoreni razgovor Nevenkom Hercegom priznaje da je čovjek kojem je glavna potpora za sve uspjehe njegova obitelj, da je samokritična osoba koja se često preispituje je li mogao nešto napraviti još bolje, da se slabo snalazi u kuhinji, a ipak  stavi pregaču i kuha za obitelj, te brojne druge zanimljivosti, ne izostavljajući ni komentar na rad Vlade HNŽ-a.

Jeste li zadovoljni radom Vlade HNŽ-a za vrijeme svoga mandata?
Zadovoljstvo je relativan i dinamičan pojam. Općenito, držim da smo dosta dobri, dosta toga dobro uradili, ali i da možemo puno bolje…A najbolji sud o našem radu dat će oni koji su jedino mjerodavni – građani HNŽ-a.

Koliko pratite medije i koliko ste aktivni na društvenim mrežama?
Ne onoliko koliko bih htio, ali stignem se informirati i osluhnuti u kojem se smjeru kreira javno mnijenje. Kada su u pitanju društvene mreže, moram priznati da ih koristim tek povremeno, iako smatram da su odličan način i privatne i poslovne komunikacije.

Koliko su vam važni mišljenje građana i komentari na društvenim mrežama o vašem radu ?
Naravno da mi je bitno mišljenje građana o osobnom, ali i o radu Vlade. Što se tiče komentara na društvenim mrežama o meni osobno i  mom radu, posebice onih što se kriju iza nepoznatog ”nickname-a”, dobro ih je primiti k znanju, ali ne i k srcu…

Jeste li samokritična osoba?
Da, samokritičan sam i redovito preispitujem jesam li mogao bolje i više od onog što sam uradio…

Što smatrate svojim najvećim uspjehom?
Što je uspjeh ako ga nemate s kim podijeliti? Najveći uspjeh je imati obitelj, zdravu i sretnu obitelj, a ja to Bogu hvala imam…

Jeste li kad zapostavili obitelj zbog posla i jeste li požalili zbog toga?
Bez obzira na poslove koje obavljam, obitelj mi je oduvijek na prvom mjestu. Naravno da sam počesto zbog posla fizički odvojen od obitelji, ali vrijeme kad smo skupa provodimo na najbolji način. Javni posao je moj izbor, a zahvaljujući u prvom redu razumijevanju i potpori supruge uspijevam ga na najbolji mogući način ”pomiriti” s obiteljskim životom.

Tko je Nevenko Herceg izvan očiju javnost?
Kao i tisuće drugih, otac, suprug, sin, zet, brat, kolega, prijatelj…Običan čovjek koji uživa u svojoj obitelji i druženju s prijateljima.

Jeste li strog profesor na fakultetu, jeste li strogi otac s velikim očekivanjima?
Kao profesor  uistinu  rijetko dajem petice, ali nije to strogoća…Kao otac ne bih rekao da sam strog.  Međutim, od svoje djece još više nego od drugih  očekujem iskren odnos i odgovornost prema životu, učenju i obvezama.

Pomažete li supruzi kad u kuhinji?
U kuhinji  se ne snalazim najbolje, to je područje u kojem suvereno vlada  ženski dio naše obitelji. Međutim, ”masterchef” sam za neke tradicionalne hercegovačke specijalitete, poput peke, roštilja,  sataraša, a ponekad znam napraviti i dobar ”složenac”…

Na koji način odmarate? Imate li hobi i koji je?
Najbolje se odmaram u krugu obitelji. Za svoju dušu (a i tijelo) rekreativno se bavim športom, posebno tenisom, skijanjem i povremeno nogometom.

Imate li neostvarenu želju iz mladosti?
Pa sad, želja i željica je bilo….ali glavne su ostvarene!

Da uhvatite zlatnu ribicu sada koje bi bile vaše tri želje?
Zdravlje, mir i opet zdravlje…za sve ljude!

Da se vratite na početak životne priče biste li što mijenjali?
U uvjetima i okolnostima života i prostora, apsolutno ne; ponovio bih sve iznova…