Home Crna kronika Progon Hrvata Živinica: Kradu ugljen i pale vozila i štale Hrvatima prijeteći...

Progon Hrvata Živinica: Kradu ugljen i pale vozila i štale Hrvatima prijeteći im terorističkim napadima

SHARE

Hrvati Donjih Dubrava godinama trpe teror i progon od strane Bošnjaka u tome mjestu kod Živinica.

Godinama već ukazuju na ekscesno i po život opasno stanje u Donjim Dubravama, nakon četiri izgubljena života na Površinskom kopu Dubrave, brojnih verbalnih i fizičkih napada, uništenja privatne imovine, teških pljački, ali nitko nije reagirao da ih zaštiti.

Stoga su se oni odlučili obratiti medijima.

– Obraćali smo se policiji općine Živinice redovitim putem, načelniku Policijske uprave Živinice, premijeru Tuzlanske županije, Direktoru Površinskog kopa Dubrave, Općinskom vijeću Živinice, Načelniku općine Živinice svim drugim koji su odgovorni za stanje u Donjim Dubravama jer godinama nas ignoriraju i ne čine ništa, te tako podržavaju otvoreni teror nad Hrvatskim pukom i teški kriminal, te krađu stotina tisuća tona ugljena na godišnjoj razini – pišu mještani u priopćenju za Grude.com.

U vrijeme komunističkog režima su im, kako kažu, otimali plodne oranice i šume a sada su im oduzeli pravo na mir, dostojanstvo i siguran život.

– Policijski službenici su na strani kradljivaca ugljena jer na naše dojave uglavnom ne izlaze na očevid i oglušuju se o pozive a u rijetkim slučajevima i kada bi došli u selo, prošli bi pored samih kradljivaca ugljena često pomjerivši vozilo na proširenjima našeg puta propuštajući pune neregistrirane kamione ugljena, a onda bi našem susjedu drsko odbrusili što vi hoćete! Izloženi smo svakodnevnim remećenjem javnog reda i mira od strane organiziranih kriminalnih skupina koje dan i noć vrše organiziranu krađu ugljena, tako što ga izbacuju iz jalovinskog sustava Površinskog kopa Dubrave koji prolazi u neposrednoj blizini naših domova – kažu mještani.

Izloženi su i nacionalističkim vrijeđanjem prilikom utovara ugljena, nasilničkim i divljačkim ponašanjem, a čak Bošnjaci im prijete i terorističkim napadom. – Iza ponoći se turiraju neispravna vozila ispred naših domova i pravi zastrašujuća buka, koja nam izaziva osjećaj straha i nesigurnosti, te nam pričinjava veliki psihološki stres. Uskoro očekujemo da nam uđu i u kuće jer nitko od nadležnih ne reagira. MUP-u to jeste policijskoj postaji u Živinicama nije dovoljno što su kod našeg susjeda kojeg nećemo sada imenovati zbog sigurnosti: zapaljena tri vozila ispred kuće, što su drugom susjedu zapalili štalu, kravu i stotinu bala sijena, što su trećem susjedu pet puta opljačkali kuću, što je svaka kuća opljačkana po nekoliko puta, što je izvršeno na desetine razbojništava u dvorištima naših kuća. Što su stradale četiri mlade osobe na Površinskom kopu Dubrave i što su nacionalni odnosi jako narušeni. Policijska postaja Živinice ne reagira na stalna i ozbiljna kršenja reda i mira, na pljačke i razbojništva pa ni na učinjena krivična djela – ističu uplašeni mještani.

Ukradeni ugljen se vozi javno na neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, a često su vozači maloljetnici i bez vozačke, a što je policiji jako dobro poznato no policija ne reagira.

– Budući da nam lokalna vlast i MUP ne želi pružiti zaštitu, molimo i zahtijevamo od predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, Konzula Republike Hrvatske u Tuzli i Ureda visokog predstavnika Bosne i Hercegovine da žurno poduzmu sve što je neophodno kako bi nas zaštitili te spriječili konflikt koji visi u zraku. Pozivamo i sve medije da vrše pritisak na nadležne (lokalnu vlast i MUP), kako bi se povratio mir, sigurnosti suživot u Donjim Dubravama. U nadi da će naš apel biti ozbiljno prihvaćen i da će se poduzeti ozbiljni koraci kako bi se zaštitili životi mještana D.Dubrava, njihova imovina te imovina Površinskog kopa ugljena Dubrave – priopćili su mještani za Grude.com.