Home Zanimljivosti Hercegovački pojmovnik: Orilo – gorilo

Hercegovački pojmovnik: Orilo – gorilo

SHARE

U duvanjskom mentalitetu, u karakteru Duvnjaka izražena je crta izdržljivosti i ustrajnosti, nekad čak inata i prkosa. To su ljudi koji su najbolji kad je najteže, jaki kad to zaista treba biti. Inače, osim seoskih hvalisavaca ili čaršijskih zgubidana, snagu (karaktera) ne pokazuju nepotrebno.

Katkad prkos prijeđe u ravnodušnost spram svih nedaća ili je netko jednostavno takav profil, pomalo flegmatičan, ali uravnotežen i stabilan. Pa se kaže: On ti je vazda isti, njemu ti je sve orilo – gorilo. Kad su preznatiželjne susjede pitale jednu Crljeničku zašto njezinog Ćipe (muža) nema već dvije godine iz Njemačke, ona im je objasnila: Šale mu se na baušteli da nam ovo zadnje dite priveć liči na komšiju Jozu, pa se malo ljutno. Valjda kako je isan stariji, onda mu svašta smeta. Prija ti je njemu bilo sve svejedno, orilo – gorilo.

Orilo – gorilo također je naziv proslavljene minobacačke bitnice 120 mm koja je bila u sastavu Brigade kralja Tomislava. Izborom imena vojnici su poručili: Orilo – gorilo, pucalo – ne pucalo, mi smo ovdje i ovdje ostajemo. Podjednako poetičan naziv nosila je i protuoklopna postrojba Čeznem da te drmnem (to su oni što čekaju tenkove pa ih gađaju čim god mogu).

mandino-selo.com