Home Kultura Huljić najavio bojkot: Na pomolu velika afera koja će potresti glazbenu scenu?...

Huljić najavio bojkot: Na pomolu velika afera koja će potresti glazbenu scenu? Na Porinu neće biti ni Magazina, ni Rozge, ni Domenice…

SHARE

S početkom prijava za 25. godišnju glazbenu nagradu Porin, čija će se dodjela, kako neslužbeno doznajemo, u ožujku ponovno održati u Splitu, krenula su i šuškanja kako mnogi glazbenici nisu zadovoljni načinom rada biračkog tijela te nagrade.

Kako kažu, Porini se već godinama dodjeljuju jednim te istim dobitnicima, a navodno se vrlo točno može predvidjeti i koji to izvođači (unatoč nesumnjivim diskografskim uspjesima i popularnosti kod publike), zbog ukusa porinovskog stručnog suda koji bira nominirane i dobitnike, nipošto neće dobiti nagradu. Među tim su izvođačima i glazbenici koji surađuju s uspješnim splitskim skladateljem Tončijem Huljićem, koji je ove godine, zajedno sa svojom ekipom, odlučio bojkotirati Porin.

– Svijet koji gledam oko sebe sve mi se manje sviđa. Stoga u ovim mojim godinama polako želim stvoriti neki svoj mali svijet. U tom mom svijetu doista nema mjesta za Porin i slične priredbe – odlučno kaže Huljić i nastavlja: – Možda ću promijeniti mišljenje kad se izmijene dvije ili tri generacije, kad na scenu stupe novi ljudi koji su operirani od predrasuda. Ali, bojim se da će tada biti prekasno, da ću biti prestar. Dotad, na Porinu neće biti ni Tončija Huljića, ni Madre Badesse, ni Magazina, ni Jelene Rozge, ni mladih talentiranih nada poput Domenice Žuvele, ni svih ostalih izvođača koji svoja djela objavljuju pod okriljem moje producentske kuće Tonika, kao ni mojih ostalih glazbenih suradnika. Huljić kaže kako nema neposrednog povoda za ovakvu odluku.

– Postoji niz povoda od 1995. godine naovamo, a sad sam jednostavno odlučio presjeći tu agoniju i javno kazati ono što već godinama svi znamo, a to je da Porin odavno ne pripada mom svijetu – kaže splitski skladatelj koji na glazbenoj sceni traje od davne 1979. godine.

Jedan od naših najizvođenijih i najpopularnijih skladatelja, koji uz domaće bilježi i brojne inozemne glazbene uspjehe, unatoč svemu tome tijekom četvrt stoljeća, koliko postoji glazbena nagrada Porin, nikad nije osvojio niti jednog Porina. Bolje nisu prošli ni Huljićevi brojni glazbeni suradnici, sve odreda miljenici publike. Jelena Rozga, koja će zahvaljujući albumu “Moderna žena” uskoro biti proglašena za diskografski najprodavaniju izvođačicu u Hrvatskoj, jedina je iz bližeg Huljićeva kruga koja se može pohvaliti da je dobila Porin. No, i za taj Porin, koji je Jelena zaslužila 2014. godine za svoj hit “Bižuterija”, nije glasalo glasačko tijelo Porina, nego publika i urednici radijskih postaja jer se radilo o Porinu za hit godine, jedinoj kategoriji za koju ne glasa struka.