Home Politika Lošo u Münchenu: Europa nema izbora – ili će opet postati kršćanska...

Lošo u Münchenu: Europa nema izbora – ili će opet postati kršćanska ili je neće biti

SHARE

U prepunoj dvorani Kapelice bl. Alojzija Stepinca, a u organizaciji  Hrvatskog akademskog kruga Hrvatske katoličke župe München, admiral Davor Domazet-Lošo u utorak je predstavio svoju knjigu „Admiralovi Zapisi 2 –Što je istina“.

Među brojnim gostima tribine bio je i voditelj Hrvatske katoličke župe München fra Boris Carić, novi dušobrižnik fra Marinko Vukman, konzul u Generalnom konzulatu BiH Dragan Bagarić, dopredsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa za Europu Žarko Tomašić, predstavnici Hrvatske kuće München i brojni drugi.

U svom izlaganju umirovljeni admiral Domazet Lošo kazao  kako njegova knjiga, u geopolitičkom smislu, ima za cilj ukazati kako u političkom svijetu danas vlada veliki kaos.

Promociju je počeo s primjerima iz Francuske revolucije u čijem se tumačenju revolucije primjenjivala inverzija tj. sve je bilo izokrenuti onako kako je urotnicima odgovaralo.

Admiral Lošo je ukazao i na uvišestručenje gospodarskih unija i koalicija, a s druge strane na podijeljene države, međuetičke sukobe, …

-Svijet se danas neminovno nalazi u zbilji geopolitičke neizvjesnosti. Upućuje na novi oblik rata – asimetrični rat. Ujedno upozorava i podsjeća na sve žešću ugroženost kršćanstva, kaće Domazet-Lošo ističući kako Europa nema izbora: ili će ponovno postati kontinent kršćana od Atlantika do Urala ili je neće biti. Trećeg nema, kazao je.
Gdje je u svemu tome Hrvatska, upitao se Domazet- Lošo te upozorio na zablude hrvatskih političkih dužnosnika, na njihova lutanja i podaničku svijest koja prevladava od 2000 godine do danas.

Kao što je i istaknuo u predstavljanju svoje knjige, ona (knjiga) završava nadom u bolju budućnost i posvećena je bl. Alojziju Stepincu, mučeniku i budućem svecu, svecu nade.

Na početku predstavljanja knjige, Davor Domazet-Lošo je predstavljen kao sudionik i planer glavnih vojnih operacija OS RH od početaka do svršetka Domovinskog rata.

Godine 1992. je, uz generale Antu Rosu i Antu Gotovinu, bio jedan od glavnih zapovjednika Livanjske bojišnice i bojnoga područja koje je obuhvaćalo sjevernu i srednju Dalmaciju, južnu Bosnu i Hercegovinu.

Neki od glavnih vojnostrateških uspjeha Domazetovih obuhvaćaju planiranje većih operacija HV, kako u Hrvatskoj, tako u BH (Operacija Bljesak, Operacija Oluja, Operacija Južni potez), a i razbijanje protivničkih obavještajnih struktura, te prodor u protivnički tabor (vjerojatno najspektakularniji je primjer prisluškivanja Miloševića u njegovu beogradskom sjedištu).

Zbog toga što je bio supotpisnikom Otvorenog pisma dvanaestorice hrvatskih ratnih zapovjednika hrvatskoj javnosti od 28. rujna 2000.godine, ondašnji predsjednik RH Stjepan Mesić ga je prisilno umirovio.