Home Društvo EVO KAKO VAS VARAJU Ovim se smicalicama služe trgovci i proizvođači...

EVO KAKO VAS VARAJU Ovim se smicalicama služe trgovci i proizvođači kada žele da potrošite više

SHARE

Krajnji cilj bilo koje tvrtke jest prodati nam proizvod koji nismo prvotno namjeravali kupiti. Trikovi koje upotrebljavaju toliko su suptilni da čak i najoprezniji od nas padaju na njih.

Magazin.hr je prikupio neke laži i trikove kojima smo svi izloženi u trgovinama, kafićima i preko televizijskih reklama. Obratite pozornost na njih sljedeći put kad krenete u kupnju.

Besplatan zalogajčić u restoranu
Sigurno ste sretni kada vam konobar priđe s ukusnim zalogajčićem i kaže da je to na račun kuće. Ali, zapravo, kad dobijete besplatne slane kikirikije u baru, vjerojatno ćete kupiti još jedno piće. A kruh vas čini dovoljno gladnim da naručujete hranu. Postoji i znanstveni dokaz da će ljudi koji dobiju takav poklončić vjerojatno ostaviti veću napojnicu.

Boja hrane i pića
Boja hrane također se može koristiti za manipulaciju da kupite proizvod. Šarene voćne žitarice koje često jedemo za doručak imaju isti ukus bez obzira na boju. Proizvođači soka od naranče pojačavaju boju soka dodavanjem pigmenta iz narančine kore, a to se ne računa kao umjetno bojilo.

PLUS:  Pročistač za vodu u Vrgorcu počinje s radom, iako su ga HDZ-ovci svečano otvorili 2008. godine

Veličina porcije
Ponekad izbor između velike, srednje ili male šalice u McDonald’su ne znači ništa jer ćete dobiti gotovo jednaku količinu kole. Još jedan trik koji vjerojatno niste primijetili je da proizvodi koje ste navikli kupovati u supermarketima dolaze u sve manjoj veličini – ali cijena ostaje ista.

Cijene koje završavaju na 99 lipa
Jeste li primijetili koliko često cijene u trgovinama završavaju na 99? U osnovi, nema puno razlike između 2 kune i 99 lipa te 3 kune, ali kupac će najvjerojatnije ići na proizvod koji košta jednu lipu manje. Najniža znamenka u cjeniku utječe na našu percepciju cijene i smatramo da plaćamo puno manje za proizvod.

Rok trajanja
Bolje je upotrebljavati vlastita osjetila kako biste utvrdili je li proizvod dobar nego se oslanjati na datum isteka roka trajanja. U nekim zemljama, poput SAD-a, ne postoji propis o datumima isteka. Kao rezultat toga, puno hrane koja je još uvijek dobra ide u smeće, a ljudi odlaze u dućan po novu.

PLUS:  Većina cvijeća i lampiona za groblja stiže iz uvoza

Skrivene štetne tvari
Danas, kada mnogi pokušavaju jesti zdravo, industrija hrane pronašla je način za skrivanje potencijalno nezdravih tvari u opisu. Šećer može biti skriven pod različitim imenima: glukoza, fruktoza, maltodekstrin, saharoza i sirup. Ako ste pronašli proizvod s niskim udjelom šećera, to bi moglo značiti da ga niste uočili na naljepnici.

Veličina fonta na cjeniku
Mnogi restorani uklanjaju simbole valuta iz svojih cjenika (piše samo 15 umjesto 15 kuna) kako bi stvorili iluziju da ne dajete pravi novac za svoju hranu. Postoji znanstveni dokaz da ova strategija funkcionira: korisnici u studiji Sveučilišta Cornell potrošili su više novca kada su imali jelovnik u numeričkom formatu nego kada je brojkama prethodila ili slijedila oznaka valute, piše Magazin.hr.