Home Auto Prevara s dizelašima: Umjesto u presi, završavaju u zemljama poput BiH

Prevara s dizelašima: Umjesto u presi, završavaju u zemljama poput BiH

SHARE

Svoj doprinos dali su i automobilski dileri, ali i države, uvođenjem premija pri kupovini novih automobila. Svrha premije je stimulacija stanovništva da kupe novi automobil i riješe se starog modela koji ne ispunjava posljednje standarde – Euro 5 i Euro 6.

Zamišljeno je da svaki stari automobil, kojeg vlasnik zamijeni novim, završi u presi. Međutim, istraživanje novinara njemačkog Auto Bilda pokazalo je da malo automobila bude stvarno uništeno.

Novinari su došli do saznanja da najveći broj “smrdljivih dizelaša” samo nastavlja život u istočnoj Europi!

Od jednog insajdera Auto Bild je dobio informaciju da radnici na reciklaži starih dizelaša od trgovaca polovnjacima dobiju oko 200 eura po automobilu.

Zarada dilera je mnogo viša jer potpuno funkcionalne i dobro opremljene automobile prodaju u istočnoj Europi za najmanje 2.000 eura.

Auto Bild navodi da se u istočnoj Europi traže dizelaši s normom Euro 3 ili Euro 4, posebno automobili marki Volkswagen, Mercedes i Audi.

Iako se Bosna i Hercegovina u političkim analizama obično spominje kao zemlja “jugoistočne Europe”, na automobilskoj karti spada u “istok našeg kontinenta”, prenosi Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, minimalna zakonska obveza pri uvozu polovnijh automobila u BiH je ispunjavanje norme Euro 4, pa je jasno da mnogi “formalno uništeni” njemački dizelaši završavaju i na našim cestama.