Home Politika CVITANOVIĆ: Hrvati su državotvoran narod, ovo je i naša zemlja, poštivamo je...

CVITANOVIĆ: Hrvati su državotvoran narod, ovo je i naša zemlja, poštivamo je i volimo

SHARE

Hrvati su kroz današnji dan konstituirani i dobili su mogućnost da se bore i kroz današnju politiku za ravnopravan odnos. Večaras sam ovdje da pokažem da su Hrvati državotvoran narod. Stoljećima ovdje živimo, nećemo otići iz BiH, ovo je i naša zemlja, poštivamo je i volimo je, kazao je za FTV lider HDZ 1990 Ilija Cvitanović koji je sinoć prisustvovao svečanom prijemu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Predsjedništvu Bosne i Hercegovnine.

On je upozorio da se Bosna i Hercegovina se nalazi u jednom vrlo složenom i teškom političkom trenutku, te da je ovaj dan jako važan za hrvatski narod u Bosni i Hercegovni.

“Danas obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine, i večeras te vidjeli da usprkos tomu što za nas sve, ovaj datum morao bi biti značajan, i to govorim iz pozicije Hrvata i predsjednika stranke sa hrvatskim predznakom, jer su njima hrvatski narod i ostali narodi dobili mogućnost da budu ravnopravni i konstitutivni”, rekao je Citanović.

– Dakle, Hrvati su kroz današnji dan konstituirani i dobili su mogućnost da se bore i kroz današnju politiku za ravnopravan odnos. Današnji trenutak je pokaztelj da ova država ne ide u dobrom pravcu. Ovdje su spomenute vrijednosti ZAVNOBIH-a. Ja želim govoriti i o vrijedostima uropske unije. Mi se svi deklarativno borimo za vrijednosti Europske unije a maksimalno radimo da bismo usporili put BiH ka EU- dodao je lider HDZ 1990.

Večeras sam imao prigodu razgovarati sa visokim zvaničnicima, sa američkom ambasadoricom, sa ambasadorom EU u BIH, i svi su jako nezadovoljni putem BiH – kazao je Cvitanović

“Ja dolazim iz oporbene stranke i smatram da i građani nose dio odgovornosti jer nedopustivo je da ponovo glasujemo za iste ljude i dajemo im prigodu da drže ovu zemlju taocem. Stoga sam večeras ovdje da pokažem da su Hrvati državotvoran narod. Stoljećima ovdje živimo, nećemo otići iz BiH, ovo je i naša zemlja, poštivamo je i volimo je”, poručio je.

Komentirajući izostanak člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i predstavnika HDZ-a Cvitanović je kazao da upravo oni trebaju nekom drugom prigodom odgovoriti zašto nisu došli, iako bi volio da su tu.

“Volio bih da kroz dijalog i kompromis dolaze do rješenja jer 20 godina tražiti rješenje izbornog zakona i ravnopravnost hrvatskog naroda, pred svake izbore to isto obećavati, to narod više neće podržavati jer je narod to prepoznao. Nužno je ponašati se odgovornije i imati monitoring predizbornih obećanja, izaći pred one koji ne misle isto sa jednim korektnim rješenjem i doći do govora”, naglasio je.

Dodao je da je ovo još jedna poruka da je nužno naći kompromis, te da smatra kako postoji nekoliko datuma u ovoj državi koje svi možemo slaviti i poštivati, i da dođemo do zakona o blagdanima koji će nas okupljati a ne razjedinjavati.

Izvor: vijesti.ba