Home Vijesti Potresi će 2018. ubiti milijardu ljudi, u BiH u 2017. bila 64...

Potresi će 2018. ubiti milijardu ljudi, u BiH u 2017. bila 64 potresa

SHARE

Znanstvnici sa Sveučilišta u Coloradu i Montani kažu da je svake godine dan duži za oko 20-milionitog dijela sekunde, ali da svako pomjeranje pojačava seizmološku aktivnost.

– Veze između Zemljine rotacije i zemljotresa su jake i sve ukazuje na to da će biti mnogo više jakih zemljotresa sljedeće godine. Usporavanje Zemlje dovodi do smanjenja prečnika ekvatora. Zemljin “struk“ se smanjuje, ali njena “odjeća“, tektonske ploče, ostaju iste veličine. Te male promjene su dovoljne da dovedu zemlju do propasti – kaže dr. Roger Billham sa Univerziteta Colorado u Boulderu.

Razoreni potresi

Upravo zbog toga, sljedeće godine bit će dramatično povećan broj jakih i razvojnih zemljotresa.

– Ove godine nam je bilo lako, imali smo samo šest razornih zemljotresa, ali će ih sljedeće godine biti oko 20. I takav period pojačane seizmološke aktivnosti, kakvih je bilo i u prošlosti, trajat će pet godine – kaže Billham.

Prema proračunima, zemljotresi će najteže pogoditi tropske regione, a broj žrtava bi lako mogao dostići milijardu ljudi. Ovo istraživanje objavljeno je samo nekoliko dana nakon što je zemljotres jačine 7,3 stupnja po Rihterovoj skali pogodio Iran i ubio najmanje 400 ljudi.

U BiH 64 zemljotresa, najjači kod Prozora

U periodu od početka ove godine do danas na području Bosne i Hercegovine dogodila su se 64 potresa. Maksimalna magnituda iznosila je 4,7 stupnja prema Rihteru, intenzitet je bio šest stupnjevai Merkalijeve skale.

Taj zemljotres se dogodio 25. 10. 2017. godine na području Prozora, potvrđeno je za „Avaz“ iz Federalnog centra za seizmologiju.

– Naravno, nitko ne može predviditi gdje će se ponovo zatresti i kada – kazala je Amra Krehić za “Avaz” iz Centra za seizmologiju.