Home Društvo Sedam parova iz BiH traži surogat majku

Sedam parova iz BiH traži surogat majku

SHARE

Sedam parova iz BiH traži surogat majku  – Surogat majčinstvo u BiH i dalje nije regulirano zakonom, pa tako bračni parovi ako žele da se ostvare kao roditelji na ovaj način, moraju to uraditi u nekoj drugoj zemlji.

Da zanimanje za ovim vidom medicinski potpomognute oplodnje postoji, svjedoče i parovi iz BiH koji surogat majku pokušavaju naći putem najpopularnije stranice za ovo pitanje findsurogatemother.com. Na ovoj stranici ima sedam bračnih parova koji ženu koja bi rodila njihovo dijete traže putem interneta. Na istoj stranici, gdje čak možete izabrati i boju kose i očiju surogat majke, ovu uslugu nude i četiri žene iz BiH.

U nadležnim institucijama kažu da je riječ o dosta složenoj proceduri koja je zabranjena u mnogim zemljama i čije usvajanje ne zavisi samo od njih.

Surogat majčinstvo zasad nije definirano zakonom, ali Ministarstvo prati dešavanja u regiji i o svim aktivnostima koje se budu realizirale u ovoj oblasti javnost će biti obaviještena,istakli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

I u Federalnom ministarstvu zdravstva kažu da surogat majčinstvo trenutno nije regulirano zakonima iz oblasti zdravstva, te samim tim ne postoje pravne pretpostavke za obavljanje ove metode na području FBiH.

Nacrtom zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, a o kojem je nedavno u Sarajevu sprovedena centralna javna rasprava, surogat majčinstvo je zabranjeno, ističu u ovom ministarstvu.

Vesna Ećim-Zlojutro, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC RS u Banjaluci, kazala je da reguliranje surogat majčinstva u zakonu zavisi od brojnih parametara.

Ovaj pojam zavisi od toga kako je edukciran kadar preko kulturoloških, vjerskih i mnogih drugih segmenata, istaknula je Ećim-Zlojutro.

Navela je da na Zapadu surogat majčinstvo nije nepoznanica, ali da se nerijetko desi da surogat majka odustane od dogovora. .

Ermin Čehić, načelnik Odjela za humanu reprodukciju, menopauzu i estetsku ginekološku endokrinologiju Kantonalne bolnice u Zenici, kazao je da su ovom odjelu upućivani zahtjevi za surogat majčinstvo u nekoliko navrata.

Kako nema zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji tretira ovu oblast, takvi zahtjevi idu na Etičku komisiju naše ustanove, kazao je Čehić i dodao da do sada nije bilo odobrenih zahtjeva Etičke komisije JU KB Zenica, ali je bilo odobrenja drugih zemalja i drugih ustanova. Prema njegovim riječima, Federalno ministarstvo zdravstva pripremilo je Prijedlog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji ne predviđa takav oblik MPO i veoma je, kako kaže, restriktivan za pacijente.