Home Društvo Hercegovcima izdano upozorenje: Ekstremno niske temperature upalile meteoalarm

Hercegovcima izdano upozorenje: Ekstremno niske temperature upalile meteoalarm

SHARE

U svim regijama u BiH, osim u trebinjskoj regiji, upaljen je žuti meteoalarm. Meteoalarm je upaljen zbog ekstremno niskih temperatura. Jutarnje temperature zraka većinom između -10 do – 4°C, na jugu zemlje od – 4 do 2°C, a  najviša dnevna  od 1 do 7°C.

”Vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima. Ostanite informirani o očekivanim meteorološkim uvjetima i izbjegnite moguće rizike”, navedeno je u upozorenju meteoalarma.

Danas prije podne više niske naoblake po kotlinama u centralnim i istočnim dijelovima Bosne. U većem dijelu zemlje pretežno vedro. Od poslijepodnevnih sati dolazak oblačnosti sa zapada uvjetovati će pretežno oblačno vrijeme. Vjetar u Bosni slab, južnog smjera, a u Hercegovini  slab, sjevernog smjera.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica -14 stupnjeva i, Ivan-sedlo i Sokolac -9,Drvar -8,Grude i Livno -7, Sanski Most -6, Bugojno, Prijedor, Sarajevo i Tuzla -5, Banja Luka i Široki Brijeg -4, Bijeljina, Doboj i Jajce -3, Srebrenica, Zenica i Zvornik -2, Stolac i Trebinje 0, Mostar 3 i Neum 4.

Za mostarsku i livanjsku regiju je također upaljen meteoalarm. Na livanjskom području temperatura će se spustiti do – 11, a na području mostarske regije do – 4.