Home Društvo NIGDJE NIJE LIJEPO KAO KUĆI: Lucići cvijećem osigurali ostanak

NIGDJE NIJE LIJEPO KAO KUĆI: Lucići cvijećem osigurali ostanak

SHARE

U vrijeme kada je odlazak prema zapadu postao uobičajena vijest s kojom se bude ljudi u Bosni i Hercegovini, među njima i Domaljevčani i zbrajaju obitelji koje još uvijek žele ostati na rodnoj grudi, ekipa Večernjeg lista posjetila je radno poljoprivredno gospodarstvo mladog bračnog para Lucić, piše Večernji list BiH.

Živjeti od svojeg rada Supružnici doslovno žive u cvijeću jer im je to osnovna djelatnost koju uspješno razvijaju u suradnji s iskusnim hercegovačkim cvjećarima iz Livna, i to na čak 1300 četvornih metara. Ovih dana plijeni pozornost više od tisuću Božićnih zvijezda na više od 500 četvornih metara. Surfinije, pelargonije, begonije, krizanteme, maćuhice, samo su neki su od 20-tak vrsta cvijeća u plastenicima Lucićevih. Bez radnog vremena, do kasno u noć, pa i kroz rane jutarnje sate, nadgledaju osjetljivo cvijeće, no kažu kako im to nije teško jer rade ono što vole, i to kod svoje kuće koja je nezamjenjivo mjesto življenja.

– Opredijelili smo se živjeti od svojega rada, i to baš ondje gdje je naš dom jer mislimo da nigdje nije ljepše. Od svojega rada se može živjeti i u Posavini, samo ako se čovjek malo više potrudi i radi onoliko koliko bi zapravo i na zapadu radio. Proizvodnja mora biti moderna ako se želi kvaliteta. Imamo plasteničku proizvodnju pa smo se potrudili zagrijati plastenike i tu nam je pomogao projekt koji smo realizirali preko UNDP-a. Navodnjavanje nam je kap po kap, na zemlji platno, pa kada se uđe u plastenik to je ugodan boravak i za oko i za dušu. Kvaliteta nam je prokrčila put do kupaca pa od kuće nikuda ne idemo. Svi dolaze na naš RPG pa je tržište zajamčeno. Idemo također i na teren kada uređujemo veće površine – objašnjava nam Željko.

Slavica je, pak, alfa i omega cijeloga projekta koji je započela iz želje da privređuje doma, pa se vremenom i Željko preorijentirao s moleraja na cvjećarstvo. Doma je najljepše Čak ni poplave, koje su u cijelosti potopile svu proizvodnju Lucićevih, nisu potopile i njihovu želju za ostankom u Domaljevcu. Ovoga puta mi smo se “utopili” od ljepote prizora prekrasnih razbuktalih tisuću Božićnih zvijezda.

– Kako bi izrasle u prekrasan cvijet, Božićne zvijezde su iznimno zahtjevne, moraju imati grijanje, određenu temperaturu, skupu prehranu, kao i rasadu koja nam stiže iz Livna. Cijena od 10 KM po komadu prihvatljiva je pa ne brinemo za kupce koji nam dolaze svakodnevno iz cijele regije, objašnjava Slavica. Lucićevi namjeravaju proširivati proizvodnju na proljeće s novim plastenikom. – Mi smo primjer da se i doma u Posavini može pristojno živjeti, poručuju Lucićevi.