Home Gospodarstvo Gospodarstvenici se okupljaju na prvom sveučilišnom gospodarskom forumu

Gospodarstvenici se okupljaju na prvom sveučilišnom gospodarskom forumu

SHARE

Sveučilište u Mostaru organizator je prvoga sveučilišnoga gospodarskoga foruma koji će biti održan u četvrtak 30. studenoga u 11 sati u ljetnikovcu Radobolja u Mostaru. Forum je otvoren za javnost, svi zainteresirani su dobrodošli.

Nova perspektiva Sveučilišta u Mostaru ogleda se kroz stratešku suradnju s gospodarstvom i jačanje međunarodne suradnje. Uz integraciju, strateško povezivanje s gospodarskim sektorom važan je dio nove Strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru koja je usvojena na jednoj od prošlih sjednica Senata.

“Kako bi ostvarili zacrtane ciljeve, potrebno je Sveučilište ubaciti u veću brzinu. Moramo biti brži, efikasniji i u većem kontaktu s gospodarskim sektorom, odnosno tržištem rada. Ovakav vid suradnje jedini je ispravan put ako želimo stvarati kvalitetan i stručan kadar koji će teorijsko znanje moći primijeniti u praksi”, naglasio je rektor prof. dr. Zoran Tomić.

Prvi Sveučilišni gospodarski forum svečano će otvoriti upravo rektor prof. dr. Zoran Tomić, a govorit će o mogućnostima i perspektivi boljega povezivanja i suradnje Sveučilišta i gospodarskoga sektora. Sveučilišni gospodarski forum, uz domaće “snage” Sveučilišta, okupio je brojne uspješne gospodarstvenike, direktore javnih tvrtki i nositelje vlasti.

Prvim panelom moderira prof. dr. Zdenko Klepić prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom. U prvom panelu će sudjelovati Davor Martinović, direktor Euroherc osiguranja, Vilim Primorac, direktor HT Mostar, Darko Kasap, ministar gospodarstva Posavske županije, dr. sc. Stipo Buljan, federalni ministar industrije i rudarstva, dr. sc. Marko Šantić iz Gospodarske komore FBiH, Davor Krezić vlasnik tvrtke Alfatherm i jedan od osnivača Tehnološkoga parka INTERA, i Ivan Jurilj u ime REDAH-a i Ureda za EU integracije ŽZH.

Dosadašnja suradnja Sveučilišta u Mostaru s gospodarskim sektorom ostvarivana je neizravno kroz određene projekte i uz pomoć Gospodarskoga savjeta Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike. S ovim forumom cilj je ostvariti nove suradnje te poboljšati postojeće, u konačnici osigurati nastanak nove, još povoljnije atmosfere za suradnju. Na ovaj način stvorit će se kvalitetni uvjeti za brže, efikasnije i protočnije zapošljavanje diplomiranih studenata sa Sveučilišta u Mostaru.

Drugim panelom moderirat će prof. dr. Željko Stojkić, dekan Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike. U panel raspravi će sudjelovati Tonćo Barbarić, direktor tvrtke FEAL Široki Brijeg, mr. sc. Ladislav Bevanda, iz tvrtke HERING, Franjo Širić, vlasnik tvrtke Weltplast, Zdravko Vojvodić, jedan od osnivača Drvnoga klastera Hercegovine, mr. sc. Marinko Gilja, direktor Elektroprivrde HZ-HB d.d. Mostar i Zoran Maros iz tvrtke FIS Vitez.

Posjetitelji Prvoga sveučilišnoga gospodarskoga foruma također će moći sudjelovati u programu kroz planirane diskusije na završetku svakoga panel izlaganja.

Povezivanje gospodarskoga sektora sa Sveučilištem u Mostaru iznimno jeznačajno za studente Sveučilišta u Mostaru, jer se na ovaj način otvaraju brojne mogućnosti unaprjeđenja znanja, vještina i kompetencija te time stvaraju uvjeti za konkurentniji status pri budućem zapošljavanju.

Suradnja između akademske zajednice i gospodarskoga sektora posebno je značajna jer upravo Sveučilište u Mostaru obrazuje nove kadrove te predstavlja bitnu funkciju u gospodarstvu Bosne i Hercegovine. Na tom tragu ovaj prvi Sveučilišni gospodarski forum bit će inicijalni pokretač i veza buduće uspješnije suradnje akademske zajednice i gospodarskoga sektora.