Home Društvo Najpoznatiji hrvatski toksikolog: ‘Čudno je da netko od otrova umre tako brzo...

Najpoznatiji hrvatski toksikolog: ‘Čudno je da netko od otrova umre tako brzo uz liječničku pomoć’

SHARE

Bivši ravnatelj Hrvatskog toksikološkog zavoda, prof. dr. sc. Franjo Plavšić za Otvoreno objašnjava koji su otrovi tako brzog djelovanja kada se unesu u organizam

Profesor doktor znanosti Franjo Plavšić, bivši ravnatelj Hrvatskog toksikološkog zavoda i sveučilišni profesor kaže da mu je vrlo čudna brzina kojom je nastupila smrt generala Praljka, iako mu je odmah pružena lječnička pomoć.

-Postoje otrovi koji preko želuca mogu vrlo brzo ući u krvotok i uzrokovati smrt. To su neki organofosfati, cijanid, ali i neki insekticidi koji se vrlo brzo absorbiraju. U povijesti iskustva s trovanjem imamo najviše s cijanidom -rekao je profesor Plavšić za Otvoreno.hr.

Iako ne može ulaziti u konkretan slučaj te napominje da će konačan rezultat dati toksikološko vještačenje, profesor Plavšić ističe kako je u svim slučajevima trovanja brza reakcija liječnika od presudne važnosti. Potrebno je, kaže, odmah ispirati želudac i tretirati pacjenta ljekovima.

Stoga mu je neobično da su kola Hitne pomoći iz Haaškog suda prema bolnici krenula tek sat i pol nakon ispijanja otrova, no moguće je da su liječnici pristupili ispiranju želuca odmah u sudnici, zaključuje profesor Plavšić.

– Kod trovanja je vrlo važno da pacijent što prije stigne u bolnicu kako bi mu se isprao želudac i primijenila terapija koja će očistiti organizam od otrova. Među ostalim, u nekim se slučajevima primjenjuje i dijaliza – objašnjava Plavšić.

Dodaje kako je vjerojatno sve moglo krenuti drugim smjerom da je Hitna odvezla Praljka do bolnice u roku od 15 do 30 minuta otkako je popio otrov. Premda se i dalje ne zna o kojem je otrovu riječ, osim što je izvjesno da je bio vrlo snažan, neke pretpostavke govore da je možda riječ o cijanidu ili arsenu.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba-Bujević, kaže kako je u Hrvatskoj u gradskim sredinama u takvim hitnim slučajevima za dolazak Hitne pomoći dovoljno desetak minuta: – Na licu mjesta radi se nužna reanimacija, a potom se pacijent što prije odvozi u bolnicu, s obzirom na to da su mogućnosti pomoći ekipe Hitne u takvim slučajevima ograničene, kaže dr. Grba-Bujević.