Home Društvo FOTO: Sindikat policije se dogovorio s Vladom ŽZH

FOTO: Sindikat policije se dogovorio s Vladom ŽZH

SHARE

Predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije, Zdenko Ćosić i predsjednik Sindikata djelatnika MUP-a Zapadnohercegovačke županije, Vjekoslav Markota potpisali su danas u zgradi Ministarstva financija u Ljubuškom novi Kolektivni ugovor, piše Ljubuški portal.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora nazočili su još ministar financija i dopredsjednik Vlade Toni Kraljević i članovi Neovisnog sindikata Mup-a. Dugotrajno pregovaranje završava današnjim potpisom i na snagu stupa novi Kolektivni ugovor. Dogovor koji je postignut vrlo je kvalitetan, pokazuje duh partnerstva i poštovanja Vlade prema svim proračunskim korisnicima što potvrđuje i niz pogodnosti koje dokazuju da se poboljšava status zaposlenih, u onim determinantama koje definiraju fiskalni kapaciteti proračuna ŽZH.

„Naša su nastojanja bila da s jedne strane izbalansiramo status svih korisnika proračuna, da maksimalno koliko to dopušta proračunski okvir poboljšamo uvjete i materijalno stanje svih naših zaposlenika. Nadam se da ćemo u tome uspjeti i da ćemo sukladno tome imati bolje učinke uspješnosti rada naših zaposlenika“, rekao je premijer Ćosić koji je prilikom pregovora imao u vidu da potpisano ne bude mrtvo slovo na papiru nego da sporazum bude provediv.

„Prva stavka koja je poboljšana je proces umirovljenja, odnosno uplate doprinosa, za naše djelatnike koji su imali problema prilikom odlaska u mirovinu, zatim postigli smo dogovor oko koeficijenata naših državnih službenika, tako da će se njihov status poboljšati i izjednačiti s drugim javnim službama. Jubilarne nagrade po prvi put dobivaju svi zaposlenici u Ministarstvu unutarnjih poslova i dobivamo povišicu plaće od 5.5%“, rekao je Markota koji je jako zadovoljan potpisanim sporazumom te dodao da su pregovore vodili u Ministarstvu financija u duhu socijalnog dijaloga, korektno i pošteno i tom prilikom zahvalio premijeru Ćosiću i ministru financija Kraljeviću što su im to omogućili.

Prema riječima ministra financija i dopredsjednika Vlade ZHŽ-a Tonija Kraljevića dugo je trajao ovaj proces kolektivnog pregovaranja i na koncu je iznjedrio jedan kvalitetan kolektivni sporazum.

„Ovo je provediv i izvediv kolektivni ugovor koji će itekako osjetiti oni koji imaju najmanje plaće, jer su koeficijenti izjednačeni kod svih proračunskih korisnika, ne samo u Mup-u, čime je nakon sedam godina ipak otklonjen jedan diskriminirajući element, jedna devijacija koja je nastala kroz kolektivni ugovor prosvjete iz 2010. godine, a nije praćen promjenom koeficijenata kod ostalih proračunskih korisnika“, rekao je ministar Kraljević.

Ovaj kolektivni ugovor potpisan na jednu i pol godinu, tako da Vladu i sindikat uskoro očekuju novi pregovori i produživanje ugovora. Tada će se otvoriti i još neka pitanja koja ne sadrži ovaj kolektivni ugovor te će se tako uvjete rada zaposlenika koji su na proračunu Županije Zapadnhercegovačke još dodatno poboljšavati.

izvor: LJ::portal