Home Nekategorizirano PETI DAN ‘Dok su po nama u Hercegovini padale granate, Šerbeždija je...

PETI DAN ‘Dok su po nama u Hercegovini padale granate, Šerbeždija je pripit na Yutelu svirao usnu harmoniku i govorio kako su Srbi najviše voljeli Dalmaciju’

SHARE

Tema dana emisije Peti dan na HRT-u očekivano je bila haaška presuda hercegovačkim generalima i samoubojstvo generala Slobodana Praljka. Komentatori su se uglavnom složili kako rad suda nije bio dobar, a komentirali su i presudu.

“Zbog načina na koji je radilo tužiteljstvo potpuno je amnestiran vrh JNA, Srbije i Jugoslavije”, rekao je kolumnist i profesor Nino Raspudić o kvaliteti rada Haaškog suda, također smatra kako je sud zbog svog lošeg rada praktički amnestirao Srbiju za događaje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Raspudić se oštro osvrnuo na svjedočenje i postupanje Stipe Mesića nakon rata te se upitao da li je Stipe Mesić bio dio Udruženog zločinačkog pothvata, pošto je on cijelo vrijeme hrvatsko-muslimanskog rata bio drugi čovjek u HDZ-u i Hrvatskoj.

Raspudić je detaljno opisao kako je počeo rat u Bosni i Hercegovini, rekao je kako je tada situacija bila tragična :”Muslimanska politika je kalkulirala. Aliju Izetbegovića je narod u Pologu dočekao kao svog predsjednika. Par mjeseci kasnije, krenula je agresija na Hrvatsku s teritorija Bosne i Hercegovine, sravnjeno Ravno,  a oni u Sarajevu govore ‘ovo nije naš rat’. Početkom travnja 92., kad JNA napada u dolini Neretve, HVO  je jedina organizirana obrana u tom trenutku, kad veći gori Posavina, oni u Sarajevu nose Titove slike i govore da raja prosvjeduje. Rade Šerbedžija pripit na Yutelu svira na usnu harmoniku i govori da su Srbi najviše voljeli Dalmaciju, degutantno. Dok smo mi bili pod granatama”.

Kvalitetu rada suda negativno je komentirao i Boris Jokić, dodao je i kako je rat najgora ljudska djelatnost koja je potpuno besmislena.

” U tom sivilu rata nitko ne može izaći manje čist, koncept manjeg zla uvijek uključuje manje zla”, komentirala je Marija Selak i dodala kako se njoj kao laiku učinilo da je sud činio dosta pogreški te navela praksu suda odbijanja žalbi obrane hercegovačkih generala.

Politolog i komentator Aleksandar Musić smatra kako je Srbija velikim dijelom amnestirana zbog djelovanja u ratu te je čudno što su desna ruka Slobodana Miloševića Jovica Stanišić i njegov pomoćnik Frenki Simatović prije par godina prvostupanjskom presudom oslobođeni, iako su bili arhitekti rata na ovim prostorima.

Dodao je i da je Herceg Bosna imala dva naličja te da je pravo pitanje tko je na “terenu” vladao. Spomenuo je i priče o tome da su Praljku neki lokalni gospodari rata i prijetili.