Home Društvo DVIJE TREĆINE KAZNE Evo kada će haška petorka izaći iz zatvora, Pušić...

DVIJE TREĆINE KAZNE Evo kada će haška petorka izaći iz zatvora, Pušić bi trebao biti na slobodi za 120 dana

SHARE

General Praljak oduzeo si je život nakon izricanja presude u haškoj sudnici, a podsjetimo, potvrđena mu je prvostupanjska kazna od 20 godina zatvora. O njegovom potezu mnogo govori i činjenica da bi uskoro bio slobodan čovjek, što je dovoljan razlog da se mnogi zapitaju.

Prvostupanjske kazne potvrđene su i ostaloj petorici.

Bivši premijer Herceg-Bosne Jadranko Prlić tako je osuđen na 25 godina zatvora pod optužbom da je znao za zločine pojedinaca oružanih snaga Herceg-Bosne.

Zapovjednik stožera obrane HVO-a Bruno Stojić optužen je na 20 godina jer je znao za zločine i uvjete u logorima i nije ih spriječio.

Milivoj Petković, bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a, osuđen je na 20 godina zbog planiranja akcija u kojima su počinjeni zločini.

Valentin Ćorić, bivši zapovjednik Vojne policije, dobio je 16 godina zatvora jer je prema presudi bio ključan u funkcioniranju zatočeničkih centara HVO-a.

Bivši načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen je na 10 godina zatvora jer je kao čovjek zadužen za kontrolu u Upravi vojne policije znao za kriminalne uvjete u zatočeničkim centrima, a nije ih spriječio.

S obzirom da je praksa Haškog suda puštanje na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, a u to se ne računa vrijeme kada je suđenje mirovalo i kada su optuženi bili puštani na privremenu slobodu (što je general Praljak odbio), svi će ranije na slobodu.

Tako će prema pisanju Večernjeg Prlić morati odslužiti još šest godina, Stojić i Petković po tri godine i dva mjeseca, Ćorić pet do šest mjeseci, a Pušić 120 dana.