Home Društvo Zvonko Vidović iznio svoje dojmove o suđenju, ali i onome čemu je...

Zvonko Vidović iznio svoje dojmove o suđenju, ali i onome čemu je svjedočio iz neposredne blizine – smrti generala Slobodana Praljka

SHARE

Presuda Šestorci u srijedu 29. studenoga potresla je Bosnu i Hercegovinu, regiju, pa i cijeli svijet. Minute i sati nakon što je preminuli general Slobodan Praljak, kako je sam rekao, s prijezirom odbacio osudu Haškoga suda i ispio smrtonosni otrov bili su beskonačno dugi svima onima koji su pratili presudu i iščekivali vijesti o hrvatskom generalu.

Mostarac Zvonko Vidović, u ratu jedan od najbližih suradnika Valentina Ćorića u VP HVO-a i svjedok obrane na suđenju Šestorci, svjedočili su izricanju presude šestorici političkih i vojnih predstavnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, u ekskluzivnom razgovoru za portal Jabuka.tv iznio su svoje dojmove o suđenju, ali i o tragičnoj smrti generala Slobodana Praljka.

Zvonko Vidović na izricanju pravomoćne presude u predmetu “Prlić i ostali“nazočio je ispred Ureda za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri GV HNS-a. Skupa s Hrvojem Mandićem i ministrom Mladenom Begićem u Den Haag stigao je u utorak 28. studenoga 2017.

“Nervoza je bila prisutna i večer prije izricanja presude, mada smo proveli ugodnu večer u društvu brata, odvjetnika i prijatelja Valentina Ćorića”, istaknuo je za portal Jabuka.tv Zvonko Vidović, dodajući da je na dan izricanja presude na putu prema zgradi Suda od nervoze i povratio u taxi vozilu.

“Da bismo izbjegli TV ekipe, u zgradu Suda smo ušli na zadnji ulaz, nismo bili uopće pregledani od strane osoblja koje osigurava sami Sud, a nakon akreditiranja uvedeni smo u prostor za posjetitelje Suda, sudnicu 1 gdje smo iza stakla mogli pratiti izricanje same presude. Nakon što smo se smjestili u dvoranu koja ima otprilike 100 mjesta, primijetio sam i veći broj predstavnika bošnjačkih udruga proisteklih iz rata, kao i predstavnike federalnoga ministarstva za branitelje iz  Sarajeva koji su bili u jednonacionalnom sastavu na čelu sa ministrom Salkom Bukvarevićem“, navodi Vidović.

Mostarac Zvonko Vidović u Haagu

Samo izricanje presude podnije je relativno dobro, mada je – kako kaže – ministru branitelja ŽZH Mladenu Begiću u jednom trenutku šapnuo da će presuda ostati osuđujuća, ali se nadao da će broj godina biti smanjen zbog uvaženih navoda obrane Jadranka Prlića.

“Kada mu je predsjedavajući Agius potvrdio 25 godina, znao sam da nije dobro i da će se kao na traci nastaviti s potvrđivanjem prvostupanjskih presuda ostaloj petorici… I onda šok! Kako smo nas trojica sjedili u dijelu dvorane koji je dobro pokrivao Prlića i ostale tako smo i najbolje vidjeli da je general Praljak nakon samoga čina lagano skliznuo sa stolca dok mu se lice grčilo… Nastao je opći kaos nakon toga, neizvjesnost i informacija koju sam dobio poluprivatno od jednoga odvjetnika Šestorke je samo potvrdila naše sumnje. General je umro popivši otrov! Sve kasnije je bila obična farsa, izjave glasnogovornika, pozivi na smirenje… Ostaje gorak okus svega što se u sudnici ICTY-a u Den Haagu toga 29. studenoga 2017. zbilo”, ističe Zvonko Vidović.