Home Vijesti Vraća se bolest koja je kosila djecu prije pola stoljeća

Vraća se bolest koja je kosila djecu prije pola stoljeća

SHARE

U novosadskim vrtićima predškolske ustanove ’’Radosno djetinjstvo’’ proglašena je epidemija šarlaha, a do danas je u Institutu za javno zdravlje Vojvodine sa ovom bolešću registrirano 27 mališana uzrasta od dvije do šest godina.

Šarlah, jedna od najsmrtonosnijih bolesti djece u 19. i ranom 20. vijeku, iznenada je počela ponovo da se javlja u mnogim krajevima svijeta.

Ova bakterijska infekcija manifestira se crvenilom po cijelom tijelu, visokom temperaturom, bolovima u grlu, a može da izazove i ozbiljne zdravstvene komplikacije, uključujući i oštećenje srca i bubrega. Sa razvojem antibiotika sredinom 20. vijeka ova bolest postala je znatno manje smrtonosna.

“Crveni vjetar”, kako se još naziva ova bolest, širi se sa osobe na osobu, a stalno se iznova javlja i nestaje iz razloga koji nisu dovoljno poznati nauci. Još u 19. vijeku povremeno je nestajala, iako nije bilo moderne medicine.  Sada su naučnici otkrili da se bolest ponovo javlja, prenosi Vox. Od 2014. godine došlo je do naglog povećanja broja oboljelih u Engleskoj i Velsu, a trend se nastavio.

Stopa se u 2014. godini utrostručila u odnosu na prethodnu godinu. Otkriva se u prosjeku jedan slučaj na 500 djece do 10 godina, pa se smatra da je ovo najveći talas infekcije u posljednjih 50 godina.

Brojni regioni u Aziji, poput Vijetnama, Južne Koreje, Hong Konga i Kine također bilježe dramatičan porast slučajeva ove bolesti od 2009. godine. Prema “Lansetu” stanje se najbolje pratilo u Hong Kongu od 2000. do 2016. godine. Međutim, niko ne zna da li su i kako ovi valovi povezani, ni zašto se dešavaju, piše cdm.me.