Home Društvo Dugoročna prognoza: Nadolazeća zima bit će toplija od prosjeka

Dugoročna prognoza: Nadolazeća zima bit će toplija od prosjeka

SHARE

Naredni zimski period bit će topliji u odnosu na prosječne vrijednosti temperatura za to doba godine, predviđa dugoročna prognoza vremena FHMZBiH, kao i usuglašena prognoza nacionalnih meteoroloških službi Jugoistočne Europe.

U navedenom periodu nisu isključeni periodi sa znatno nižim temperaturama, ali i kraća razdoblja s izrazito većom temperaturom zraka u odnosu na prosječne vrijednosti.

Sezonske količine padalina očekuju se nešto iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini, a u ostatku Bosne i Hercegovine u granicama višegodišnjeg prosjeka, uz malu do umjerenu vjerojatnoću od 40 posto.

Iako se u narednom tromjesečnom razdoblju predviđaju padaline iznad višegodišnjeg prosjeka u Hercegovini u i u granicama višegodišnjeg prosjeka u Bosni, ipak su moguća kraća razdoblja s lokalno većom količinom padalina, ali i duža sušna razdoblja.

Na vrstu padalina, naročito u zimskom periodu, utječe i temperatura zraka kako u nižim tako i u višim slojevima atmosfere. S tim u vezi, nemoguće je precizirati kada nas očekuje koja vrsta padalina, navode iz FHMZ-a.