Home Crna kronika Kako je dnevnik Miralema Macića otkrio zločine pripadnika Armije RBiH kod Konjica

Kako je dnevnik Miralema Macića otkrio zločine pripadnika Armije RBiH kod Konjica

SHARE
U jesen 2011. godine Tužilaštvo BiH naredilo je provođenje istrage protiv više osoba koje su osumnjičene za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Konjica i okoline 1992. godine.
Tadašnja istraga odnosila se na procesuiranje više osoba iz komandnih struktura Armije RBiH, HVO-a, stožera Teritorijalne obrane i MUP-a u Konjicu. Sve to pokrenuo je iskaz nekadašnjeg pripadnika Armije RBiH Miralema Macića.Macića je optužnica teretila da je u Bradini u svibnju 1992. godine izveo iz kuće jednog civila i zajedno ga sa ostalim zarobljenicima srpske nacionalnosti odveo na magistralni put, gdje mu je ispalio dva rafala u leđa. Miralema Macića koji je pred Sudom BiH priznao ubojstvo Srđana Koprivice 1992. godine. Macić je tijekom sudskog postupka preminuo, ali je iza njega ostao dnevnik u kojem je opisao brojne detalje ali i spomenuo brojna imena osoba koje su također odgovorne za zločine.

On je u svom dnevniku otkrio kako su na području Konjica naređivana i vršena ubojstva Srba.

Među jučer uhićenim osobama je i Ševko Nikšić, kojeg Macić u svom dnevniku spominje da je naredio ubojstvo Koprivice, što je Macić i izvršio.

Pet godina nakon slučaja Macić, izdan je nalog za uhićenje 13 osoba koje se dovode u vezu sa zločinima nad srpskim civilima u Konjicu i okolini.

Tako je, prema sumnjama Tužiteljstva BiH, Midhat Pirkić Mitke ubio Ratomira Draganića. Pedesetogodišnji civil srpske nacionalnosti ubijen je pred kćerkom Željkom i trogodišnjom unukom Milicom na lokalitetu Bratosovo kod Bradine. Mitko Pirkić bio je pripadnik diverzantske jedinice “Akrepi”. Brojni svjedoci u predmetima protiv Ibrahima Macića pominjali su ga kao komandanta jedinice od pedesetak ljudi, koji je počinio veoma okrutne zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima. Za ubojstvo Ratomira Draganića postoje i konkretni dokazi. Uhapšeni Almir Padalović bio je čuvar u logoru Čelebići. Tužiteljstvo ga sumnjiči da je lično ubio Željka Klimentu zvanog Keljo, prenosi Žurnal.

Najveći zločin nad srpskim civilima u okolini Konjica 1992. godine desio se 25, 26. i 27 svibnja, kada je prema nekim ppdacima ubijeno 36 ljudi. Mnogi su deportirani u logore, a kuće su opljačkane i popaljene.

Podsjećamo, jučer su uhićeni Šefik Nikšić, rođen 1945. godine u Konjicu, Adnan Alikadić, rođen 1962. godine u Konjicu, Mitko Pirkić, rođen 1962. godine u Konjicu, Safaudin Ćosić, rođen 1974. godine u Konjicu, Muhamed Cakić, rođen 1968. godine u Konjicu, Ismet Hebibović Broćeta, rođen 1956. godine u Konjicu, Redžo Balić, rođen 20.04.1952. godine u Konjicu, Hamed Lukomirak, rođen 1971. godine u Konjicu, Almir Padalović, rođen 1968. godine u Mostaru, Sead Jusufbegović, rođen 1941. godine u Konjicu, Senadin Ćibo, rođen 1967. godine u Konjicu, Agan Ramić, rođen 1962. godine u Konjicu i Esad Ramić, rođen 1966. godine u Konjicu.