Home Politika ŽESTOKO U OTVORENOM Raspudić: Tužitelj Scott bio je tjednima dragi gost Safeta...

ŽESTOKO U OTVORENOM Raspudić: Tužitelj Scott bio je tjednima dragi gost Safeta Oručevića

SHARE

Kakav je položaj Hrvata u BiH nakon haške presude šestorici? Zašto premijer Plenković putuje u Mostar? Mogu li se očekivati nova uhićenja u Bosni i Hercegovini? Analizirali su gosti Otvorenog – kolumnist Večernjeg lista Nino Raspudić, književnik Abdulah Sidran, politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier te Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Govoreći o povjerenju u Haški sud Nino Raspudić je kazao kako su sudac Agius i tužitelj Scott, koji su radili na predmetu bosanskohercegovačke, nedavno boravili u Bosni i Hercegovini.

“Tužitelj Kenneth Scott je prije par tjedana boravio u istočnom Mostaru kao dragi gost Safeta Oručevića, ratnog gospodara istočnog Sarajeva”, istaknuo je u Otvorenom Raspudić. Smatra kako presuda bosanskohercegovačkoj  šestorki  za stanje u Bosnu i Hercegovini znači “pojačavanje  frustracije i osjećaja nepravde u slučaju Hrvata, pojačavanje apetita Bošnjaka,  a da Srbe uvjerava da su do sada bili u pravu s dominantnom politikom.”

BiH knjževnik Abdulah Sidran komentirao je navode da su u Hrvatskoj bile zbrinute izbjeglice.

Suočavanje s prošlošću u društvima gdje je bilo rata, smatra povjesničar Hrvoje Klasić, nije dobro. “Povjesničar mora u obzir uzeti sve dokumenete, a oni često ne idu u prilog onome kako biste vi voljeli da izgleda prošlost”, istaknuo je Klasić. ” Ima dokumenata koji govore o pomaganju izbjeglicama, o obrani BiH, u sudjelovanju i međunarodnom priznanju, ali moramo biti i svjesni da ima dokumenata koji nisu baš tako sjajni za našu prošlost”, rekao je Klasić.

Da predsjednik Franjo Tuđman nije bio na čelu udruženog  zločinačkog pothvata, za Davora Ivu Stiera je nedvojbeno. Ocjenjujući rad Haškog suda, Stier je kazao kako nakon više od četvrtine stoljeća, Sud nije osudio najodgovornije za agresiju na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.  “Milošević je procesuiran, ali im je umro prije donošenja presuda, a šef kontraobavještajne službe general Vasiljević koji je osmislio i implementirao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i BiH, nije procesuiran, a u jednom je trenutku bio i suradnik tužiteljstva”, istaknuo je Stier, javlja HRT.