Home Društvo Crveni (ne)križ: Humanitarna organizacija traži od zaposlenika da uklone križeve iz ureda

Crveni (ne)križ: Humanitarna organizacija traži od zaposlenika da uklone križeve iz ureda

SHARE

Iz uprave podružnice Crvenog križa poručuju kako uklanjanje križeva ima za cilj istaknuti “kako ne žele diskriminirati na temelju rase ili religije”

Volonteri humanitarne organizacije Crveni križ u Belgiji nedavno su dobili naputak od uprave da izbace sve križeve iz svojih ureda i to zbog “poštivanja načela sekularizma te organizacije”, prenijeli su mediji.

Vijest o odluci uprave belgijske podružnice Međunarodnog Crvenog križa i polumjeseca izazvala je ogorčenje onih koji u tome vide novi udar na prava kršćana kojima je sve teže izražavati svoja vjerska uvjerenja.

Iz uprave podružnice Crvenog križa poručuju kako uklanjanje križeva ima za cilj istaknuti “kako ne žele diskriminirati na temelju rase ili religije” što je jedno od načela njihove organizacije. Kako se u to načelo protiv diskriminacije uklapa zabrana vjerskih simbola na radnome mjestu pojedinaca čime se krše njihova individualna prava i vjerske slobode, nisu obrazložili.

Treba napomenuti, Međunarodni Crveni križ od samih je svojih početaka (utemeljio ga je Švicarac Henry Dunant 1863.) svjetovna organizacija, a križ s njegova simbola preuzet je sa švicarske zastave, dakle državnog, ne vjerskog znamenja.

Ipak, ova odluka o “nepoćudnosti” križa u uredima te organizacije postavlja pitanje o odnosu prema kršćanskim vjerskim simbolima u kontekstu europske kulture (kojoj Belgija, barem formalno, još uvijek pripada) i ograničenju vjerskih sloboda pojedinaca.