Home Politika IZETBEGOVIĆEVA PREDSTAVA: Čović tri puta tražio suglasnost i tri puta mu potvrđena,...

IZETBEGOVIĆEVA PREDSTAVA: Čović tri puta tražio suglasnost i tri puta mu potvrđena, no Bakir odlučio blamirati sebe i državu

SHARE

Mogla je tome svjedočiti i javnost na konferenciji za novinstvo koja je održana nakon sastanka.

Prvo su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, prenoseći detalje razgovora, kazali da, dok Srbija ne zauzme drugačiji stav o pitanju Kosova, isti stav kao Srbija imat će BiH te da to službeni Beograd “iznimno cijeni”.

Iako je bilo predviđeno da na konferenciji govore samo Vučić i Čović, novinarima se samoinicijativno obratio i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazavši kako će se stavovi BiH donositi u Sarajevu i da će ih donositi članovi Predsjedništva BiH, odnosno da se vanjska politika naše zemlje neće kreirati u Beogradu.

– Zamolio sam Čovića da to iznese kao vlastiti stav, a ne stav članova Predsjedništva BiH. Moj stav je da se politika vodi u BiH, uzimajući u obzir i stavove susjeda – rekao je Izetbegović. Vučić se nasmijao na ovakvu reakciju Izetbegovića. – E, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao što sam dobio tijekom službenih razgovora, ali ovako vam to izgleda i o Kosovu i o granicama – kazao je Vučić.

Pitali ga tri puta

Izvori sa samog sastanka su medijima potvrdili kako je Čović tri puta pitao Izetbegovića je li suglasan da pred novinarima kaže da se stav BiH ne mijenja i da je vanjskopolitička odluka da tako ostane sve dok je Srbija pri svom stavu.

Izetbegović je, prema istim izvorima, tri puta odgovorio potvrdno, a Čović je, kako bi bio siguran, još jednom prije konferencije za novinstvo pogledao Izetbegovića i pitao: “Znači to mogu reći”, nakon čega je od njega dobio potvrdan odgovor.

Međutim, pred novinarima je Izetbegović ipak reagirao i demonstrirao nejedinstvo u bh. izaslanstvu i stavovima. A kada je u pitanju razgraničenje, potvrđeno je da su područja oko hidroelektrana Zvornik i Bajina Bašta, potom dio kroz koji prolazi pruga Beograd – Bar i dio oko općine Priboj u Srbiji, koja je razdvojena teritorijem općine Rudo u BiH.

Srbija želi da hidroelektrane u cjelini budu u Srbiji, a predloženo je i da se na teritoriju općina Priboj i Rudo uradi razmjena teritorija metar za metar. Predsjedatelj Čović izrazio je optimizam da će pitanje granica biti uskoro riješeno, dodajući kako je prihvatljiv ponuđeni prijedlog za razmjenu teritorija metar za metar, ali je pozvao da se još razgovara o tome zbog složenosti političkih prilika u BiH.

– Ovaj način je pravičan za obje strane, ali zbog složenosti odnosa u BiH, teže se dogovaramo i kada je koridor Sarajevo – Beograd u pitanju, ali i kada je riječ o pitanju razgraničenja – istaknuo je Čović. Dodao je i da je bilo drugih važnih pitanja o kojima se razgovaralo, naglašavajući da su ekonomski odnosi u uzlaznoj putanji te da tako treba nastaviti raditi.

Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi između dviju zemalja iznad političkih koje, kaže, ne bi ocijenio kao loše, dodajući da je vanjskotrgovinska razmjena u prvih deset mjeseci iznosila 1,424 milijarde eura, a ona raste za 200 milijuna eura svake godine, što BiH svrstava na mjesto najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera Srbije i obrnuto. Predsjednik Vučić kazao je da će Bosni i Hercegovini, odnosno općinama Srebrenica, Rogatica, Bratunac, Višegrad i Zvornik, Srbija platiti dug nastao u vezi s korištenjem hidropotencijala za potrebe rada hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik.

Prometna zajednica

Nakon susreta s predsjednikom Srbije, članovi Predsjedništva BiH su se susreli sa srpskom premijerkom Anom Brnabić. Nakon radnog ručka s članovima Predsjedništva BiH, Brnabić je rekla kako im je zahvalila na potpori koju je njezina zemlja dobila od BiH kada je riječ o tome da sjedište Prometne zajednice jugoistočne Europe bude u Beogradu. Prema njezinim riječima, ta vijest iz Bruxellesa je stigla tijekom radnog ručka.

Dodala je kako je to jako važna stvar za Srbiju jer je Prometna zajednica jedna od najvažnijih regionalnih inicijativa. – Drago mi je što sam tu informaciju iz Bruxellesa dobila upravo kada smo imali radni ručak s gostima iz BiH.

Zahvalila sam im na potpori jer oni su ustvari nama prvi dali pismo potpore za ovo – rekla je Brnabić. – Sastanak je bio dobar. Više smo pričali o ekonomskim temama. Na sastancima ranije su pokrivene neke teže teme, prije svega one koje se odnose na granice.

Za mene je bilo dobro ozračje, posebno jer je propraćeno ovom lijepom vijesti. To su načini kako mi u regiji pokazujemo da smo ozbiljni, da nam ne treba za sve što radimo Europska unije kako bismo se dogovorili – zaključila je premijerka Srbije.

Nakon sastanka članovi Predsjedništva BiH su na Avali položili cvijeće na Spomenik neznanom junaku. Ipak, i pozitivni pomaci oko Prometne zajednice će ostati u sjedni ispada Bakira Izetbegovića.