Home Zanimljivosti Rak pluća više ne mora biti smrtonosan

Rak pluća više ne mora biti smrtonosan

SHARE

RAK pluća više ne mora biti smrtonosna bolest, a njegovo rano otkrivanje omogućit će CT nove generacije koji bi u ljeto iduće godine trebao biti postavljen u Klinici za plućne bolesti Jordanovac, kao najvećem respiratornom centru u Hrvatskoj, istaknuto je na tribini održanoj u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Predstojnik klinike Miroslav Samaržija upozorio je da se rak pluća u Hrvatskoj otkriva kasno, kada je bolest već uznapredovala, zbog čega su ishodi liječenja zasad skromni, a petogodišnje preživljenje svega šest posto.

Smanjenje mortaliteta za 20 posto

Sadašnju visoku stopu mortaliteta mogli bi za čak 20 posto smanjiti programi probira za rak pluća CT dijagnostikom, a pomak u liječenju donijet će i nova obećavajuća imunoterapija, koju se na listi HZZO-a očekuje već početkom iduće godine, najavio je Samaržija uoči tribine koju su održali Hrvatsko torakalno društvo Toraks i Zaklada Hrvatska kuća disanja u suradnji s Udrugom za pomoć oboljelima od raka pluća “Jedraˮ i Koalicijom udruga u zdravstvu.

“Svi pušači stariji od 50 godina trebali bi jedanput na godinu snimiti pluća CT-om jer rendgen otkriva karcinom tek u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje gotovo nikakviˮ, upozorio je Samaržija i pozvao građane koje muči višemjesečni kašalj, da se obvezno jave liječniku.

Nabavu CT uređaja nove generacije za screening i ranu dijagnostiku raka pluća zagrebački je gradonačelnik Milan Bandić obećao Zagrepčanima uoči prošlih lokalnih izbora. Grad Zagreb je, prema Bandićevim obećanjima, uređaj vrijedan 15 milijuna kuna trebao kupiti još u travnju prošle godine, no to se nije dogodilo.

Nabava novih CT-ova

“Očekujem da će se to do ljeta iduće godine realizirati i da će Jordanovac dobiti CT čije je zračenje i do 40 puta manje od tradicionalnih uređaja koje danas koristimo”, izjavio je Samaržija.

Tema nabave novog CT-a, kaže, već je bila na gradskoj skupštini, a milijunska sredstva osigurat će se u gradskim proračunima za iduće godine. Kroz donacije u proteklih godinu dana prikupljeno je 600.000 kuna za uređenje prostora i pripremu natječaja za odabir najpovoljnijeg dobavljača.

Do kraja siječnja trebao bi biti usvojen i Nacionalni plan prevencije i rane dijagnostike karcinoma pluća, koji će precizno definirati preporuke kada i kome raditi CT niske doze zračenja, a treba vidjeti i hoće li se ta pretraga ponavljati svake ili svake druge godine.

“Ako se ta dijagnostička pretraga provodi redovito očekuje se 20-postotno smanjenje smrtnosti od raka pluća, što je znatno više od svega što je dosad postignuto kirurškim postupcima i kemoterapijom”, ističe Samaržija.

Značajne pomake u liječenju karcinoma pluća i prognozi oboljelih donose novi modaliteti liječenja, prije svega ciljane terapije i imunoterapije tako da danas, kaže Samaržija, imamo bolesnike koji žive s metastatskim karcinomom pluća duže od 10 godina i pritom normalno obavljaju sve svoje radne i obiteljske obaveze.

Rak pluća postat će kronična bolest

Nove terapije daju nadu da će rak pluća postati kronična, a ne više smrtonosna bolest. U Hrvatskoj se prije dvije godine počela primjenjivati imunoterapija iz donacija, za koju je rečeno da je vjerojatno najveći pomak u liječenju karcinoma.

“U kombinaciji sa svim dosadašnjim metodama liječenja, očekujemo da ćemo prvi put većem postotku naših bolesnika karcinom pretvoriti u kroničnu bolest. Zahvaljujući ciljnoj terapiji i imunoterapiji u budućnosti se preživljavanje više neće mjeriti mjesecima, nego godinamaˮ, istaknuo je Marko Jakopović, pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći kod žena. Na godinu se otkrije oko 3000 novih bolesnika, a umre oko 2900 osoba.

Visoka stopa pušača povezana je visokom pojavnošću raka pluća jer prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2015. u Hrvatskoj puši 31,1 posto odraslih, uz nezadovoljavajući trend rasta broja pušača, u čemu je u EU od Hrvatske gora jedino Bugarska.