Home Društvo Obljetnica napada na Pearl Harbor, jedan Ljubušak je tada poginuo da bi...

Obljetnica napada na Pearl Harbor, jedan Ljubušak je tada poginuo da bi spasio stotine života

SHARE

Na današnji dan, 7. prosinca 1941. godine, japanske snage iznenada su napale američku vojnu bazu Pearl Harbor i time su SAD i formalno bile uključene u Drugi svjetski rat, najveći rat u svjetskoj povijesti.

Napad na Pearl Harbor došao je iznenada, a američki vojnici bili su potpuno iznenađeni i nespremni. Amerikanci su tog dana izgubili na desetke brodova i na tisuće ljudi, a Japan je sebi osigurao značajnu prednost u ratu koji će sljedećih godina bjesniti na Pacifiku.

Među brojnim pričama toga dana ističe se ona o Peteru Tomichu, doseljeniku u SAD koji je radio u kotlovnici bojnog broda USS Utah. Tomicha će japanski napad dočekati na radnom mjestu, u kotlovnici broda. Njegov brod je bio torpediran, a Tomich je ostao u kotlovnici do posljednjeg trenutka, održavajući kotlove koji su svaki čas trebali eksplodirati.

Time je Tomich omogućio mnogim suborcima da pobjegnu s tonućeg broda. No to je platio životom, potonuo je zajedno s brodom. Franklin D. Roosevelt posthumno mu je dodijelio Medalju časti, jedno od najviših američkih vojnih odlikovanja.

Godine 2006. u Splitu je medalja dodijeljena članovima Tomicheve obitelji koje su Amerikanci dugo tražili. Tomich je rođen 1893. godine u Prologu kraj Ljubuškog. Godine 1913. emigrirao je u SAD. Već 1917. priključio se vojsci i sudjelovao u Prvom svjetskom ratu. Kasnije je nastavio vojnu karijeru.