Home Politika RASPRAVA U OTVORENOM Treba li Jeruzalem biti glavni grad Izraela?

RASPRAVA U OTVORENOM Treba li Jeruzalem biti glavni grad Izraela?

SHARE

Američki predsjednik Donald Trump priznao je Jeruzalem kao glavni grad Izraela. Europska unija i Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost za mir između Izraelaca i Palestinaca. O tome se govorilo u emisiji ‘Otvoreno’. 

Daniel Bučan smatra da je Trumpova ideja da na neki način spoji Izrael i umjerene arapske režime, pa čak i Saudijsku Arabiju, tj. sve režime koji se osjećaju ugroženi od šejitskog Irana i radikalnog islamizma, tj. povezivanje Izraela s arapskim zemljama nasuprot Iranu. Bučan kaže da ta politika ne bi bila dobra. Eventualni pozitivan ishod ovoga mogao bi biti da će se od Izrela tražiti neki ustupci u vezi s naseljima na zapadnoj obali, ali Bučan u to sumnja. Trumpovu politiku nazvao je šahovskom igrom koju je teško primijeniti kada se probude najdublje strasti koje je teško kontrolirati.

Janko Bekić kaže da ćemo već sutra vidjeti koliko je Trumpova odluka opasna te hoće li biti pokrenuta treća intifada u povijesti izraelsko-palestinskog sukoba, a to bi onda bilo vraćanje stvari na početak i velika šteta za mirovni proces. Bekićev je dojam da obje strane od 1948.godine pregovaraju sa figom u džepu te da obje imaju kao konačan cilj stvaranje Velikog Izraela ili Velike Palestine. Europskim čelnicima i papi Franji puna su usta mira, a mira nema, kaže Bekić. Naglasio je kako je Trumpov potez bio možda više usmjeren evangelistima koji čine oko četvrtinu američkog stanovništva i koji slave predsjednikov potez. Te protestanske crkve smatraju da Izrael mora biti obnovljen u prvim granicama i da Jeruzalem mora biti glavni grad, a židovski hram ponovno izgrađen kako bi Krist po drugi puta došao na zemlju.

Dragan Primorac istaknuo je kako je Trump rekao da neće ulaziti u podjele i u to što će se događati s Jeruzalemom i neka budućnost to odredi, što znači da je neminovno da će se i ta odluka prolongirati i da će trebati nekoliko godina da se veleposlanstvo tamo osnuje. Stvarna implementacija u život vjerojatno će biti prolongirana da se ne dogodi veći proces koji bi doveo do sukoba, smatra Primorac. Kaže da je Trumpova odluka pripremana i da su prije sigurno postojali razgovori s ključnim akterima, kao što je primjerice Egipat. Hrvatska će po ovome pitanju slijediti politiku EU-a, rekao je.

Silvije Tomašević rekao je kako Vatikan želi da Jeruzalem ostane otvoreni grad i grad triju religija, te da predlaže da bude u Izraelu nešto kao Vatikan u Italiji – poseban entitet unutar dvije države. Svaki drugi prijedlog i davanje Jeruzalemu drugog značenja, za Vatikan je opasnost od razvijanja sukoba.