Home Društvo Kako biti i ostati sretan u ova turobna vremena

Kako biti i ostati sretan u ova turobna vremena

SHARE

Čovječe, sreću sebi gradiš! Pored raznih životnih situacija, ne dopusti klici mržnje i zla, da ti se uvuče i razvija u srcu. Ono je stvoreno za ljubav i dobro, samo tako ti je zdrav organ i punim pumpa, održava sve ostale organe i čini te sretnim!

Isto moramo biti svjesni i realni, da pored dobra ima i drugačijih životnih situacija i djela. Pored proživljavanja, prepoznavanje, svjesnosti ne dopusti zlu, mržnji i osveti u srce. Ne zagađuj ga, ne truj ga, nije namjenjeno za to, stvoreno je za ljubav i vjeruj prijatelju u konačnici će ti najviše dati, vratiti ako ga hraniš za što je namijenjeno, čuvaš čistim, neokaljanim. Zna se nije lako nikad bilo, posebno u ova vremena gdje se ističu, nameću kao vrline: bahatost, sila, arogancija, demagogija, dobar govornik, bez sadržaja i pokrića. Vremena veza, mita i korupcija, čak se pojedinci i hvale s tim, a ostale smatraju nesposobnima i manje vrjednijih u ljudskom rodu.

 

Čovječe, prijatelju, došao si na ovaj svijet kao čovjek, darovan ti je život u ljudskom obliku, dragocjen si, obdaren, budi siguran, samo različiti su darovi. To je Božji i prirodan zakon, vjeruj, ne možeš protiv tog. Ako probaš, uvjerit ćeš se da najveći gubitnik u životu, postaješ gubljenjem čovječnosti i izokretanjem ljudskih vrijednosti, vraćaj se što prije ljudskoj izvornosti, jer uništit ćeš se!

Na kraju krajeva nije nesreća izgubiti materijalna dobra, u odnosu na izgubiti dušu, gubiti, potiskivati ljubav u srcu, a unositi mržnju, zavist, osvetu. Srcu to nije prirodno uništiti ćete čovječe!

Zato trudimo se, borimo se protiv mržnje, prvenstveno pođimo od sebe, jer što mi znači da me cijeli svijet voli, ako ja ne volim, srce pati! A puneći ga: mržnjom, zlom, osvetom bez praštanja, patit će!

Srce je osnova sreće, zato ako želimo sreću sebi i ljudima oko sebe moramo paziti čime ga ispunjavamo i njegujemo. Znamo svi da organizam pati, bilo koji organ da je ugrožen, ali vjerujem da čovjek isto tako može biti sretan s ljubavlju u srcu i oko sebe, što god u životu da ga snađe.

Samo budimo svjesni da se iskrena ljubav prepoznaje, osjeća, samo ona čovjeka usrećuje. Pristrane, dodvoračke, slatkorječive, ucjenjivačke… “ljubavi”, kratko traju i u konačnici štete.

Zato prijatelji, iskreno prema ljudima nastupim prijateljski, ako netko u svojoj glavi i srcu ima druge osjećaje, stavove, razmišljanja (ima pravo na to), to je njegov problem. Ako želite sreću u životu širite ljubav, njegujte je dobrim djelima, osmjehom, riječju, zagrljajem, pa i suzom, kad dođe do tog. Možete me razumjeti kako hoćete, samo moj recept za sreću je iskrena ljubav. Ko nešto ima protiv tog, ne zamjerajte mu, ne treba trčati za takvim, možda i bolje da vas zaobiđe, zaželite mu samo sretan put. Besplatna je samo što svatko ima pravo da raspolaže svojim organima, kako ih održavati, njegovati. Hvala ti Bože na slobodi odabira i što ju dijeliš u izobilju!

Znamo da je i opjevano: Da se volimo ko ljudi, ništa lakše, ništa teže.

Pitam se, jeli moguće biti, ostati sretan, ako oko sebe imaš: nasilje, tuđe nevolje, nepravde, mržnju? Čovječe možeš li biti sretan, zapitaj se, molim te, jer to će tebe, tvoje dijete sutra snaći i unesrećiti, posebno ako šutnjom, ravnodušnošću proživljavaš to.

Dragi mladi, ako ste me doživljavali iskreno i sa željom da vam želim dobro, da sam sretna i radosna, kad vas vidim sretne i s osmjehom na licu, birajte put dobra, put istinskih ljudskih vrijednosti. Širite ga bit ćete sigurno ispunjeni, okruženi ljubavlju, sretni i s sigurnošću mogu reći, niste falili u životu. Sjećate se uzrečice koju sam vam znala, možda dosadno ponavljati: Sve su ljubavi lijepe, vaše mladenačke, partnerske, roditeljske, prijateljske, profesorske, bake, dide, sve vrijede.

Možeš imati bilo koju poziciju, zvanje, titulu, diplomu, viletinu, kućetinu, autinu, ako nemaš ljubavi u srcu, ako ljudska dimenzija ti je nebitna, gubiš se čovječe, jer sreća se jedino gradi na ljudskim vrijednostima.

Lijepo je imati sve to, veselim se tuđim uspjesima ali najviše me obraduje susret s iskrenim čovjekom, srcem ispunjenim ljubavlju i osmjehom na licu!

Čovječe, sitnim ljudskim gestama, velik si, glavu gore, gledaj ljude oko sebe, diži glavu nebu, nitko ti nije ravan, vjeruj mi! Došao si na ovaj svijet kao najuzvišenije biće, ne daj da ti se itko igra sa životom i gazi dostojanstvo, koje ti je Bog darovao!

Mladenka Brkić