Home Društvo U BiH sunčano, krajem dana ili u večernjim satima naoblačenje

U BiH sunčano, krajem dana ili u večernjim satima naoblačenje

SHARE

U Bosni i Hercegovini jutros je pretežno vedro.

Temperature zraka u 07.00 sati: Bjelašnica, Sokolac -12 stepeni, Bugojno -11, Ivan Sedlo, Livno -10, Sanski Most -9, Banja Luka, Bihać -8, Sarajevo -7, Jajce, Tuzla -6, Doboj, Prijedor, Srebrenica -5, Grude -4, Bijeljina -3, Brčko, Gradačac, Široki Brijeg, Zvornik -2 i Mostar 2 stepena.

Danas će preovladavati sunčano vrijeme. Krajem dana ili u večernjim satima naoblačenje u zapadnim područjima Bosne i u Hercegovini, a zatim i u ostatku Bosne.

U večernjim satima kiša, a u višim područjima snijeg, je moguć na jugu, jugozapadui i zapadu zemlje. Vjetar slab do umjeren, u večernjim satima jak sa olujnim udarima, južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od -2 do 4, na jugu i sjeverozapadu zemlje od 6 do 12 stepeni.

U Sarajevu pretežno sunčano. Dnevna temperatura oko 1 stepen, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zvaoda (FHMZ) BiH.

U većem dijelu BiH proglašeni su zimski uvjeti za vožnju

Zbog niskih jutarnjih temperatura upozoravamo vozače na poledicu na cestama u gorju, dok je u nizinama poledica moguća na prilazima tunelima i preko mostova.

Na dionici Sarajevo – Rogatica (preko Romanije), trenutno je obustavljen promet za teretna vozila i tegljače.Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozoravamo na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik.

Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa vozače molimo za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.
__________________________________________
Zbog izvođenja radova u tunelu Oštrik na dionici A-1 Sarajevo sjever – Sarajevo zapad, promet je preusmjeren u pretjecajnu traku.

Zbog radova obustavljen je promet na M-5 Sarajevo – Pale (u tunelu Kalovita Brda). Vozila se preusmjeravaju na obilaznicu u neposrednoj blizini.

Na M-14.1 Brčko – Lončari obustavljen je promet zbog izgradnje mosta u mjestu Krepšić. Za vrijeme obustave, prometuje se R-460 Brčko – Cerik, kao i lokalnim cestama i ulicama u naselju.

Zbog aktiviranja klizišta i pucanja vodovodne cijevi, usporeno se prometuje na dionici M-16 Banja Luka – Crna Rijeka (Gornji Šeher).

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje (granica BiH/CG), zabranjen je promet za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je na:
– M-14.1 Odžak – Vukosavlje.

Zbog radova na razminiranju terena u blizini prometnice mogući su povremeni zastoji tijekom
dana na:
– M-14.1 Brod – Odžak, Brčko – Bijeljina (naselje Gredice),
– M-19.3 Rogatica – Ustiprača (u mjestu Dub).

Zbog izvođenja radova u Mostaru, obustavljen je promet od Lučkog mosta do parka Alekse Šantića, te od raskrižja ulica maršala Tita i braće Brkića do Trga Ivana Krndelja (autobusna stanica).
______________________________________________
Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj, na GP Izačić zabrana je prometa za teretna vozila i tegljače.
_____________________________________________
Sukladno zakonskim odredbama, do 15.04 iduće godine na cestama u BIH, sva motorna vozila moraju posjedovati zimsku opremu.
Zimskom opremom smatra se:
Zimske gume na sva četiri kotača ili ljetne gume čija dubina profila (ŠARA) gazećeg sloja iznosi najmanje 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.Za teretna vozila i autobuse, osim navedenog, to su još lopata i vreća pijeska.