Home Crna kronika A KAD ĆE GLAVNE RIBE Priveden vojni izaslanik veleposlanstva BiH u Nizozemskoj...

A KAD ĆE GLAVNE RIBE Priveden vojni izaslanik veleposlanstva BiH u Nizozemskoj Enes Jahić zbog ratnog zločina u Konjicu

SHARE

Kako nam je rekao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, Jahić je saslušan i postupajući tužilac će za njega predložiti mjere zabrane.

Jahić je priveden u okviru predmeta “Bradina” u okviru kojeg je ranije uhićeno 13 osoba koje se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti na području općine Konjic tokom 1992. godine. On je obuhvaćen istragom kao bivši komandir specijalne jedinice konjičke policije.

Akciju je izvela SIPA 4. prosinca na području Konjica i Sarajeva.

Prema dostupnim informacijama ovaj je visoki časnik obuhvaćen istragom o zločinu kojega su pripadnici Armije BiH i policije iz Konjica u svibnju 1992.  počinili u selu Bradina pri čemu je ubijeno nekoliko desetaka civila a svo stanovništvo srpske nacionalnosti prognano, kuće su im zapaljene kao i mjesna pravoslavna crkva.

U napadu na to selo strijeljana su u dvojica dječaka starosti pet i šest godina.

Zbog tog zločina prošlog je tjedna uhićeno trinaest bivših pripadnika Armije BiH i civilne policije.

Prema dostupnim informacijama Jahić je bio jedan od onih koji su zapovijedali napadom na selo jer je bio na čelu posebne policijske postrojbe iz Konjica.

Na mrežnim stranicama Ministarstva obrane BiH je podatak kako je Jahić 2014. odlikovan američkim Ordenom za zasluge u zajedničkoj službi.

To je odličje zaslužio sudjelujući  u programu razmjene u stožeru CENTCOM američkih oružanih snaga u Tampi, Florida, gdje je dvije godine radio na poslovima strateškog planiranja i vojne analize.