Home Društvo Hercegovački kamen nudi bezbroj mogućnosti za razvoj

Hercegovački kamen nudi bezbroj mogućnosti za razvoj

SHARE

Udruga „Zvuk kamena“ iz Posušja u subotu, 9. prosinca, u restoranu Bosiljna održat će svoju proširenu sjednicu Skupštine, na kojoj će biti predstavljeno 6. izdanje Zbornika radova. Do sada su objavili 52 znanstvena rada o temi kamena. Udruga okuplja stručnjake iz područja rudarstva, geologije, građevine i srodnih struka, a iznimno se ponosi brojnim suradnicima među kojima je četrnaest doktora znanosti s fakulteta u Zagrebu, Splitu, Sarajevu i Mostaru. Druženje se uvijek nastoji održati oko blagdana svete Barbare, zaštitnice rudara, čiji smo spomendan proslavili 4. prosinca.

Na sastanku u subotu očekuje se dolazak 30-tak stručnjaka iz spomenutih oblasti, a pored članova Udruge očekuje se dolazak niza sveučilišnih profesora. Oni će kao i do sada predstaviti svoje radove i rezultate istraživanja čije je predmet kamen, a koji su sadržani u Zborniku, nakon čega je predviđena diskusija. Umirovljeni inženjer rudarstva, utemeljitelj i predsjednik Udruge „Zvuk kamena“ Frano Oreč bio je gost u studiju Radio Posušja s kojim smo porazgovarali o programu ovog druženja i suradnji, prije svega, s akademskom zajednicom i njihovom voljom i željom da pridonesu svojim radom u ostvarenju cilja Udruge, a to je stavljanje kamena na mjesto koje mu pripada kao blagu ove regije, pridonošenje razvoju uporabe kamena te čuvanje naše kulturne baštine od kamena. „Mogućnosti za razvoj je bezbroj“, govori nam gospodin Oreč i dodaje kako postoje velike mogućnosti za izvoz. Naveo je primjer iz Njemačke u kojoj se kamen kvalitete poput našega uvozi brodovima iz Indije. Prisjetio se vremena kada je Posušje bilo vodeće po tehnologiji obrade kamena, no danas je ta industrija zamrla. Osim iznimno uspješne suradnje s akademskom zajednicom, među velike uspjehe Udruge ubraja i to što je u posljednje tri godine trinaest inženjera i magistara s Fakulteta u Mostaru napisalo svoje završne radove o temi našega, posuškoga kamena, a tu je i jedan doktorski rad. Građevinskoi fakultet u Mostaru priprema poseban program kojim slavi svoju 40-tu obljetnicu osnutka, u kojem će sudjelovati  i ova Udruga.  Podsjetimo „Hercegovina- zemlja kamena“ bio je naziv prvog Simpozija održanog 2013. godine u suradnji spomenutog Fakulteta, IGH d.o.o. Mostar i udruge Zvuk kamena.

Hrvatska je donijela program zaštite suhozidnih objekata koji će financirati EU. Posuška je udruga također dobila ponudu da se uključi u jedan međunarodni program o suhozidima, što je i prihvatila. Na razini zemalja regije postoji svijest o važnosti očuvanja kamene baštine i pomaci su vidljivi. Ono što je prema mišljenu i želji gospodina Oreča potrebno, to su iskoraci na našem lokalnom području. A kolike su mogućnosti i o kakvom je resursu riječ gospodin Oreč slikovito opisuje: „Od Ravnog do Tušnice možete preći s kamena na kamen, a da nigdje na zemlju ne zgazite“.