Home Društvo Nutricionist u borbi protiv šećera: Ako oduzmete šećer stanicama bilo kojeg tumora,...

Nutricionist u borbi protiv šećera: Ako oduzmete šećer stanicama bilo kojeg tumora, tumor će gladovati i odumirati

SHARE

Apollonas Kapsalis, nutricionist i osobni trener s međunarodnom karijerom koji trenutačno živi na relaciji Mostar – Atena, uskoro će održati neobično predavanje u Mostaru. Ovaj bivši košarkaš aktivno radi na demistificiranju problema pretilosti, autoimunih bolesti, velike pojave dijabetesa kroz promoviranje ketogene ishrane i životnog stila. Piše za renomirane britanske i američke magazine i portale posvećene zdravlju, sportu i ishrani te radi personalizirane planove prehrane. Trenutačno istražuje mogućnost potpunog poništavanja dijabetesa tipa 2 bez pomoći lijekova. Naime, ta jedinstvena metoda podrazumijeva samo prehrambene promjene i tjelovježbu. Nadalje, radi na osmišljavanju zdravih slastica bez šećera, brašna i drugih nezdravih namirnica. Njegova web stranica www.greekgoesketo.com prepuna je savjeta, recepata i nutricionističkih osvrta koji mijenjaju stvari iz temelja. Na primjer, tvrdi kako današnje društvo konzumira previše škroba i šećera, ne samo kroz tjestenine i rafinirani šećer, već kroz pretjerivanja u konzumaciji voća i krumpira. Po njegovoj tvrdnji, kao i brojnih stručnjaka, suvremeno voće i voćni sokovi su ništa drugo nego šećer koji se taloži u obliku tjelesnih naslaga masnoće oko struka i oko unutarnjih organa.

Apollons će održati nutricionističko predavanje u sklopu Festivala Torti koji će se održati u mostarskom Adventu 22. prosinca ove godine. Upravo povodom toga, porazgovarali smo s njim o suvremenim trendovima i problemima ishrane i zdravlja.

Živimo u vremenu instant rješenja za sve. Na svakom koraku je brza hrana, industrijske grickalice i pekarnice. Teško je u takvom okruženju odoljeti. Što bi ste preporučili?

-Prije svega bih volio naglasiti kako je problem naše civilizacije metaboličko sagorijevanje šećera za energiju. Kad kažem šećer, pri tome mislim i na škrob. Na taj način smo gladni svaka 2 do 3 sata i logički je da ćemo zapasti u zamku brze hrane. Suvremena pšenica i žitarice su potpuno nehranjive u usporedbi s drevnim sjemenom koje je izumrlo prije nekih 100 godina. Ako kažete, moja je baka jela kruh svaki dan i nije bila bolesna, zapitajte se koji kruh je jela vaša baka? Takav danas više ne postoji jer tog sjemena više nema. Genetski modificirana pšenica, industrijski aditivi, hidrogenizirane biljne masnoće rade kao otrovi koje svakodnevno konzumiramo. Pretilost i bolesti su, stoga, samo posljedica. Savjetovao bih svima da se educiraju i informiraju o drukčijim načinima prehrane. Što više domaćih proizvoda, što manje jesti vani. Što to znači, doma ćete pojesti cjelovit, skuhan obrok, koji vas može držati i 7 sati sitima. Obrok od cjelovitih organskih namirnica temeljen na povrću, mesu, ribi i zdravim masnoćama poput maslaca, maslinova i kokosovog ulja može znatno promijeniti navike. Kad ste siti neće vas mamiti grickalice i šećerom natrpane slastice.

Zašto je šećer toliko nezdrav?

Neka suvremena istraživanja pokazuju da šećer nema nikakvih nutritivnih vrijednosti za zdrav organizam. S druge strane, šećer doslovce hrani stanice raka. Ako oduzmete šećer stanicama bilo kojeg tumora, tumor će gladovati i odumirati. Jednostavna matematika. U našem tijelu šećer stimulira isti dio mozga koji stimulira kokain ili neke druge droge. Vrlo je lako postati ovisan o šećeru kao i mnogim drugim nezdravim namirnicama. Utječe na neravnotežu elektrolita, tako da samo s jednom kavom sa šećerom, vi smanjujete razinu kalija u organizmu što automatski podiže sodium (sol). Do čega to dovodi? Osim debljanja, suženja krvnih sudova i disbalansa hormona. Konzumacijom šećera i škrobastih namirnica, svakih par sati aktiviramo inzulin. Inzulin je hormon koji potječe stvaranje masnih naslaga oko struka. Ako se debljate samo oko struka, znak je da vam inzulin prečesto aktivira, odnosno da ste na nekoj vrsti tobogana. Ne morate biti dijabetičar, ali možete biti u preddijabetičarskom stadiju, a da to ni ne znate. Šećer nas izgladnjuje i na staničnoj razini potpuno razoružava od napada bakterija i virusa. Čak je i fruktoza iz voća u velikim količinama opasna po jetru. Sve suvremene studije potvrđuju da jedenjem zdravih masnoća ne ugrožavamo srce i krvne sudove, to činimo šećerom.

Vrijeme je blagdana, šećer i peciva je naprosto nemoguće izbjeći. Kod nas je, kao i kod vas u Grčkoj, veliki naglasak na pravljenju raznih pita, slastica i savijača. Može li se bez toga?

Bez svega se može, ali i ne mora. Nakon nešto eksperimentiranja, došao sam do izvrsnih recepata za tijesta i slastice bez pšeničnog brašna, bez šećera, bez margarina. Koristim zdrave organske sastojke poput bademova, kokosova i brašna lana, maslac, jaja, steviju i zdrave začine. Ne samo da je moguće napraviti ukusne torte, kreme, kolače, kekse – razvio sam izvrstan recept za spravljanje savijača bez brašna. U biti, sve je moguće kad se odlučite spremati hranu u svome domu. Majke djeci mogu pripremiti zdrave obroke i razviti im zdrave navike.

Znači moguće je jesti slatko a ne debljati se?

Moguće je, ako jedete slatko (bez šećera, s prirodnim sladilima) nakon jednog od obroka. Na primjer, kao desert nakon ručka ili kao zamjenu za doručak. Ako jedete slatko između svakog obroka, što većina ljudi radi, dovodite se ponovno u stanje hormonalnog tobogana. Zdrave slastice koje promoviramo mi pobornici ketogene i LCHF prehrane su zasitne, pune, jako ukusne i zadovolje vas već s par zalogaja. Nemate želju za slatkim tijekom ostatka dana: Razvio sam i jedinstven domaći recept za hranjivu čokoladu koju ću prezentirati na predavanju u Mostaru.

Na predavanju ćete i demonstrirati i ponuditi degustaciju slastica…

Posjetitelji će imati mogućnost doznati na koji način se pripremaju zdrave slastice, koje su nepoželjne namirnice a koje trebaju primijeniti. Ponudit ću degustaciju i savjetovanje. Svi će moći probati potpuno zdravi kolač, tortu ili keks, a osobito moju hranjivu čokoladu koju sam razvio nakon dugo istraživanja. Čokoladu radim od organskih sastojaka, prepuna je minerala i fitonutrijenata a mogu je jesti i dijabetičari. Za sladilo koristim steviju i nekoliko mediteranskih začinskih biljaka koje čokoladi daju posebnu notu. Volio bih naglasiti kako će moje predavanje svojim proizvodima koje ćemo darivati podržati tvrtke BioTime, Ledo, Podravka i Adepto Company.

Apollonasa možete kontaktirati za sve vrste savjetovanja i praćenja putem njegove web stranice ili izravno na predavanju koje će naš VIPmagazin medijski popratiti. Pored toga možete pratiti sadržaje i na njegovim profilima na društvenim mrežama: Facebooku Instagramu.