Home Zanimljivosti O NEEEE!!! Zašto nikako nije pametno lizati metlice od miksera

O NEEEE!!! Zašto nikako nije pametno lizati metlice od miksera

SHARE

Ovih se blagdana suzdržite od lizanja metlica miksera nakon pripreme kolača, a isto vrijedi i za posudu u kojoj se radila smjesa. Posebno oprezni budite kada su djeca u pitanju jer ona to obožavaju raditi.

Suzdržite se od lizanja metlica ili posuda u kojima se pripremala smjesa za kolače, a posebno pazite da djeca to ne rade. Neki ljudi zarazili su se E.coli zbog sirovog brašna.

Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je kako se od sirovog brašna može dobiti bakterija E.coli (Escherichia Coli) koja uzrokuje povraćanje i proljev, a može prouzročiti i zatajenje bubrega.

Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon više slučajeva zaraženih E.coli u SAD-u koji su tu bakteriju unijeli u tijelo vjerojatno nakon pripreme gotovih mješavina za kolače, odnosno lizanja sirove smjese – i na taj način omogućili bakteriji da uđe u tijelo. Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u Kansas Cityju.

Iako zasad nema vijesti da je kontaminirano brašno stiglo u Europu, opreza nikad dosta.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smjese za kolače ne bi se smjele lizati i zbog sirovih jaja od kojih ponekad prijeti zaraza, na primjer, salmonelom. Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

– Ne savjetujemo jesti sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije – kazali su u Agenciji, piše 24 sata.