Home Gospodarstvo SKANDAL U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI Njemačka povukla s tržišta jaja s insekticidom opasnim...

SKANDAL U PREHRAMBENOJ INDUSTRIJI Njemačka povukla s tržišta jaja s insekticidom opasnim za ljudsko zdravlje

SHARE
Trgovinski lanac Aldi maknuo je u petak iz prodaje jaja u trgovinama diljem Njemačke, nakon izbijanja skandala s jajima kontaminiranim pesticidom koji nije dopušten u proizvodnji hrane za ljudsku konzumaciju.
 
Aldi, koji u Njemačkoj radi u dvije skupine, Aldi Sjever i Aldi Jug, naveo je u izjavi da je uklanjanje jaja s polica ‘mjera opreza’ kako bi se prema potrošačima postupalo ‘jasno i transparentno’, iako nema nikakvih dokaza da postoji kontaminacija u njihovoj proizvodnji.
 
Dvanaest od 16 njemačkih saveznih pokrajina pogođene su skandalom, koji je izbio u javnost početkom tjedna kada je utvrđeno da jaja s nizozemskih farmi sadrže visoku razinu Fipronila. Fipronil je sastojak koji se koristi za uklanjanje buha, uši i krpelja na životinjama, no zabranjena je njegova upotreba kod životinja koje su namijenjene ljudskoj prehrani.
 
Veliki prehrambeni skandal zatresao je ovoga tjedna Europu, a milijuni jaja povučeni su iz skladišta diljem Njemačke i Nizozemske, a prodaja im je blokirana i u Belgiji, zbog otkrića da se u njima nalazila visoka razina insekticida koji je opasan za zdravlje ljudi. 
 
Čak 180 nizozemskih farmi je zatvoreno, a pokrenuta je i istraga da bi se utvrdili razmjeri problema.