Home Društvo UPOZORENJE: I sutra crveni meteoalarm za cijelu BiH

UPOZORENJE: I sutra crveni meteoalarm za cijelu BiH

SHARE

Prema trenutnim raspoloživim meteorološkim prognozama, Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveni meteoalarm za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Upozorenje je izdato za 11. i 12. decembar zbog najave jakog olujnog vjetra s mogućim udarima orkanske jačine, koji mogu dostizati brzinu i do 110 kilometara na sat.

Gorska služba spašavanja (GSS) – stanica Sarajevo apelirala je na sve građane da se u navedenim danima suzdrže od odlazaka u planine ili bilo kakvih oblika aktivnosti u prirodi, kao i nepotrebnih izlazaka iz zatvorenih prostora i kretanja u urbanim sredinama.

GSS – stanica Sarajevo također savjetuje da zaklon potražite u čvrstim, zatvorenim objektima ili tik uz njih, pratite izvještaje i saopćenja nadležnih službi, da se ne krećete tik uz saobraćajnicu ili šine, da se držite za rukohvate gdje god je to moguće, izbjegavate kretanje na uzvisinama (krov, zid, merdevine, oborena stabla i sl.), ne prolazite ispod električnih vodova i ne prilazite oborenim, usporite i volan držite objema rukama te da pazite na visočija vozila oko sebe.

Također upozoravaju da se ne zadržavate i ne parkirate ispod drveća, stubova, krovova, staklenih fasada i da ukoliko napuštate kuću ili auto, pazite na oblačenje i indeks hlađenja.

Indeks hlađenja je subjektivni osjećaj na izloženoj koži zbog djelovanja vjetra. Ta vrijednost uvijek je niža od stvarne temperature zraka, saopćeno je iz GSS-a.