Home Društvo ČASNE SESTRE Žene sa posebnom šminkom

ČASNE SESTRE Žene sa posebnom šminkom

SHARE

Jedna od važnih stvari za ženu je njen izgled.

Biti svaki dan na novi način privlačna i simpatična važno je u životu mnogih žena. Jedne šminkom sakrivaju crte lica da bi izgledale ‘ugodnije’, druge plastičnim operacijama postižu ‘lijepe crte’ da bi izgledale ljepše. Neke uspiju u svom uljepšavanju, a neke sa šminkom toliko pretjeraju da ih je neugodno i pogledati.

No, postoji jedna važna grupa žena. One imaju posebnu šminku. One imaju poseban imidž, posebnu odjeću, po kojoj su svugdje i uvijek prepoznatljive. One imaju drugačije lice, drugačije oči i drugačije riječi, nego druge žene. One imaju drugačiji pristup, nastup i drugačiju ljubav. Cilj njihova života jest zavesti drugoga – za Kristom! Njihove ruke miluju iznemogle, umorne i stare. Svoj zagrljaj nude odbačenima, prezrenima i neuglednima. Kod njih svoj smiraj nađe tisuće umirućih po raznim bolničkim ustanovama. One nisu kao ovaj svijet i nisu od ovoga svijeta, a osvojile su cijeli svijet! Dijete, odrastao čovjek i starica zovu ih: ČASNE SESTRE! Po čemu su to one drugačije? U čemu je posebnost njihove šminke? Po čemu su one različite od drugih žena?

ŠLAJER: To je ‘šešir’ koji nosi svaka časna sestra na glavi. Mnoge žene i djevojke obiđu različite skupocjene butike ne bi li pronašle pravi i odgovarajući šešir u kojem će se svima svidjeti. Neke ih imaju i više, pa ih mijenjaju da izgledaju privlačnije. Časne sestre imaju samo jedan šešir, jer su se svidjele samo jednome koji ih je odabrao: Isusu Kristu!

LICE: Žene potroše mnogo na razne kozmetičke kutijice i komplete za uljepšavanje lica. Stoga im mnoge kozmetičke tvrtke izlaze u susret privlačnim reklamama: Ako želite biti lijepi…, Želite li sačuvati svježinu…, Samo za nježno lice… Nude rumenila, pudere, maskare, sjenila, olovke i tuševe – sve za lijepu ženu! Mnoge od njih isprobaju sve i na kraju – ne valja ništa! Časnoj sestri ne trebaju maskare ni puderi. Njeno lice je čisto i neopterećeno. Na njenom bijelom licu čitaš čistoću duše. To je njena šminka! Sva ta druga pomagala njoj nisu potrebna.

OČI: Šminka koja resi oči časne sestre jest jasan pogled u dubinu samo jednih očiju koje pružaju sve i koje su ih svojom ljepotom privukle – Kristovih!

USNE: Neke žene namažu usne u crveno, neke u ružičasto, a neke naprave tanki crvenkasti obrub oko usana. Neke koriste sve moguće vrste ruževa, da im se slaže s lakom na noktima, s bojom cipela, kapom na glavi. Kod časnih sestara nema tolikih komplikacija. Njihove usne premazane su samo jednim ružem – molitvom! I sve se sa svim slaže!

PRSTEN: Časna sestra nosi najzlatniji, najljepši i najskuplji prsten na svijetu. Njen zaručnik platio ga je svojom krvlju!

KRUNICA: Kod mnogih časnih sestara o pojasu visi krunica. Suvremene žene o vrat objese zlatne i srebrne lančiće, s djetelinom od četiri lista za sreću, sidrom za nadu, ključićem za otvaranje srca, početnim slovom dragog imena… Sva praznovjerja ovog svijeta vise joj o vratu! Kod časnih sestara postoji lančić s križem Kristovim o vratu i krunica Gospina o pojasu. O ta dva lanca visi i ovisi sve: nebo i zemlja, sadašnjost i budućnost, dubina i visina, smrt i život, ti i ja. Dok smo tim lancima svezani, blago nama – bit ćemo najslobodniji!

HALJINA: Kod nekih djevojaka pravilo je: što kraća, to bolja; što izrezanija, to zanosnija; što providnija, to kvalitetnija. Šarene haljine, na volane, traperice. Časna sestra od prvog dana na sebi nosi svoju vjenčanicu. Kako se prvi dan obukla za svoga zaručnika u najljepšu haljinu na svijetu – haljinu svoga reda, družbe – ne skida je cijeli život. Kod nekih su te vjenčanice crne, kod drugih smeđe, sive, bijele. Različita odjeća, različito se zovu: franjevke, milosrdnice, karmelićanke, ančele, služavke malog Isusa. Odjeća različita, a cilj isti: svidjeti se samo jednomu i voljeti jednog jedinog – svoga ljubljenog zaručnika – Krista! Uistinu, lijepo je svaki dan vidjeti našminkanu časnu sestru.

Preuzeto iz časopisa za promicanje redovničkog života ‘SUSRET’.