Home Društvo U BiH stižu tornada

U BiH stižu tornada

SHARE

”Možemo očekivati mala tornada, kakvi su nedavno zabilježeni u Gradišci. Za ovo možemo kriviti klimatske promjene, promjenu energetskog bilansa u atmosferi, kao i naš geografski položaj”, rekao je za Nezavisne novine Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banja Luci i član Klimatskog stručnog tima.

Naime, stručnjaci navode kako je područje Bosne i Hercegovine izloženo utjecaju vjetrova koji imaju orkansku snagu i koji će se sve češće događati. ”Udari vjetrova mogu biti i jači nego što su sada zabilježeni, pogotovo u mjestima više nadmorske visine”, rekao je Trbić .

Meteorolog Nebojša Kuštrinović kaže kako su do sada urađena dva nacionalna klimatska izvještaja u kojima je navedeno da će doći do pojačanja intenziteta vjetrova na našem području, što potvrđuju i tri mala tornada koja su proteklih godina pogodila Prijedor, Maglajane i Popovo polje.

“Vjetar s olujnim udarima će tijekom jutra jenjavati, bit će slab do umjeren, uglavnom sjevernih smjerova”, izjavio je Igor Kovačić, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Napominje kako će trenutna fronta donijeti i obilnije padavine, oko 20 do 30 litara po metru četvornom.