Home Politika 15 DANA OD PRESUDE ŠESTORCI: Verbalne prijetnje svećenicima, zapaljene zastave Hrvata u...

15 DANA OD PRESUDE ŠESTORCI: Verbalne prijetnje svećenicima, zapaljene zastave Hrvata u BiH i iscrtani ljiljani

SHARE

U samo petnaest dana nakon izrečene presude hercegbosanskoj šestorci, protiv Hrvata u BiH vodio se internetski rat prijavljivanjem niza facebook profila, blokiranjem hrvatskih novinara, čak i cijelih medija,  javno se napadalo katoličke svećenike, hrvatske dužnosnike u institucijama FBiH/ BiH, palile su se zastave hrvatskog naroda u BiH, povratnička naselja “provociralo” ljiljanima.

Nakon što je Žalbeno vijeće izreklo pravomoćnu presudu u predmetu „Prlić i ostali“, 29. studenog ove godine,  političko-društveni odnosi hrvatskih i bošnjačkih političkih elita sve su gori, a Hrvati i Bošnjaci, nikada nisu bili na ovako udaljenim pozicijama u Federaciji BiH. Reakcije, komentari i izjave vezane za presudu Prliću i ostalima, odnosno, presuđeni udruženi zločinački pothvat i međunarodni oružani sukob u BiH, još uvijek ne jenjavaju, kao ni „pošprdavanja“ na račun preminulog generala HVO-a, Slobodana Praljka. U samo petnaest dana nakon izrečene presude protiv Hrvata u BiH vodio se internetski rat prijavljivanjem niza facebook profila, blokiranjem hrvatskih novinara, čak i cijelih medija,  napadalo se katoličke svećenike, hrvatske dužnosnike u institucijama FBiH/ BiH, palile su se zastave hrvatskog naroda u BiH…

Izetbegović najavio nova uhićenja pripadnika HVO-a?

Presudu hercegbosanskoj šestorci komentirao je na izvanrednoj konferenciji za mediji i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA. Izetbegović je naveo kako je presuda „utvrdila činjenice o karakteru rata u BiH“.

“Presude tribunala treba promatrati u ovom kontekstu, iskreno ih prihvatiti i provesti”, kazao je Izetbegović i dodao kako „nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince“.  Podsjetio je i kako se Dragan Čović ranije sastao s Darijom Kordićem, „osušenim zbog ratnih zločina u Lašvanskoj dolini“. Izetbegović je ponovio  i kako je Hrvatima u BiH bolje nego Bošnjacima.

Verbalne prijetnje katoličkom svećeniku u Zenici

U sjeni presude šestorci, na neki način, ostala je i prijepiska između vijećnika A-SDA u Gradskom vijeću Zenica, Mensuda Kelešture i katoličkog svećenika, don Ante Dominkovića, u zeničkoj župi Crkvice.

Don Dominković je krajem rujna uputio pismo vijećnicima Gradskog vijeća Zenica u kom je naveo kako ne može doći do eshumacije katoličkog groblja u Zenici  bez dozvole vlasnika zemljišta, a vlasnik je upravo, župa Blažene Djevice Marije u Crkvicama na čijem je čelu. Don Dominkoviću odgovor nije stizao mjesec dana ni od jednog vijećnika, a onda mu je, dan nakon presude odgovorio Mensud Keleštura i poručio kako „Bošnjaci neće tolerirati njegovo ponašanje“, opomenuo ga je i da su  zenički Hrvati s položaja HVO-a u Busovači, granatirali rodni grad.

Don Dominković je, u odgovoru Kelešturi, naveo činjenice i podatke o progonu zeničkih Hrvata, Hrvata Lašvanske doline, ali i današnjem stanju napomenuvši kako je položaj Bošnjaka u Orašju mnogo bolji nego položaj Hrvata u Zenici. Kelešturu je, na koncu pisma i upitao, „jesu li Hrvati u Busovači postrojili mudžahedine“?

Blokirano stotine facebook profila, hrvatskih novinara u BiH, čak i portala

Zadnjih 15-ak dana na društvenoj  mreži Facebook vodio se svojevrsni hibridni rat. Blokirano je i prijavljeno mnoštvo privatnih profila Hrvata u BiH koji su objavljivali fotografije, video – zapise, i razne druge sadržaje vezane za Slobodana Praljka, HVO, Hrvatsku Republiku Herceg- Bosnu.

Facebook stranice pojedinih medija, ali i sami portali, poput Grude-online.com ili Art.info iz Kiseljaka bili su blokirani. Priopćenjem se oglasio i Klub Hrvata u Domu naroda Parlameta FBiH koji su uputili podršku hrvatskim novinarima u BiH i odlučili da neće davati izjave za bošnjačke medije u BiH.

Novi Travnik:  Fotografija Slobodana Praljka predmet istrage

Hrvati su diljem BiH u večernjim satima 29. studenog paljenjem svijeća odali počast preminulom generalu, Slobodanu Praljku.

Tako je bilo i u Novom Travniku gdje je na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima postavljena i fotografija Slobodana Praljka. Idućeg dana podnesene su kaznene prijave Policijskoj stanici Novi Travnik, srednjobosanskom MUP-u i županijskom Tužiteljstvo, u kojoj se traži uklanjanje fotografije „ratnog zločinca“. Inače, spomenik poginulim braniteljima u Novom Travniku u zadnja tri mjeseca nekoliko je puta bio na meti vandala, i to čak i sinova bugojanskih policajaca.

Medijski linč vodio se i protiv Josipa Sliškovića, pukovnika OS BiH i zapovjednika vojarne OS BiH u Kiseljaku. Bošnjačkoj javnosti nedostupivo je bilo da pukovnik OS BiH, u uniformi, nakon radnog vremena, odaje počast, kako navode „ratnom zločincu“.

Zapaljene zastave Hrvata u BiH, iscrtani ljiljani 

U naselju Novi Šeher, u Općini Maglaj, dan nakon izrečene presude zapaljene su zastave hrvatskog naroda u BiH na spomen obilježju poginulim pripadnicima HVO-a. Na zgradi Hrvatskog doma u Kraljevoj Sutjesci, Općina Kakanj, iscrtan je ljiljan, simbol tzv. Armije BiH.

Među brojnim reakcijama visokih bošnjačkih vjerskih i političkih dužnosnika, izdvaja se ponajviše ona Mustafe ef. Cerića, bivšeg poglavara Islamske zajednice u BiH.

Glavni urednik Katoličkog tjednika, odnosno, portala Nedjelja.ba, svećenik Josip Vajdner i prije i poslije presude šestorci pozvao je Hrvate – katolike na dostojanstvo, ali i napominjao kako su opet bh. Hrvati ispali žrtveni jarci.

Cerić je, između ostalog, uputio poziv hrvatskom članu Predsjedništva BiH, Draganu Čoviću, da podnese ostavku jer je obmanjivao Hrvate i jer nije iskazao ni trun poštovanja prema žrtvama zločina.  Nakon što je Vajdner u svom tekstu analizirao Cerićeve izjave, i to s naslovom „Kako se efendija u političkim cipelama brine za susjede“, Cerić je Vajdneru odgovorio na svom službenom Facebook profilu napišavši kako se „vuku mora u oči gledati, a ne bježati, jer ako bježite vuk vas još više goni dok vas ne istjera iz vašeg doma“.

„Josip Vajdner ima pravo da širi laži, ali na svoj račun! Naravno, Bosna pripada onima koji ju vole, a ne onima koji ju prodaju i izdaju. I naravno Hrvati imaju Hrvatsku, i neka imaju, a Srbi imaju Srbiju, i neka imaju, a mi Bošnjaci/Bosanci imamo Bosnu, koju ne svojatamo, već samo branimo od onih koji ju poriču i koji je se odriču poradi ljubavi za Hrvatsku i poradi ljubavi za Srbiju… Ne znam, Josipe, šta je tu sporno? Niko Hrvatima i Srbima ne brani da vole Bosnu, ali niko im ne brani ni da vole Hrvatsku i Srbiju umjesto Bosne po onoj bosanskoj poslovici:  ‘Od volje vam ko Šokcu post’. Mi Bošnjaci/Bosanci volimo našu Bosnu, jer imamo prirodno pravo da volimo našu domovinu i našu državu te da sanjamo o našoj domovinskoj i državnoj nezavisnosti i suverenitetu, kao sve nacije na svijetu!“, naveo je ex- reis Cerić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović,komentirajući haašku presudu Prliću i drugima, između ostalog je kazao, i kako treba riješiti postojanje 331 logora tzv. Armije BiH za Hrvate.

Na Čovićevu izjavu reagirao je Savez logoraša BiH. Iz Saveza logoraša BiH su tako, Čovićevu izjavu o postojanju 331 logora Armije BiH, odbacili i pozvali da zajedno s njihovim timom krene i pokaže lokacije tih logora.

„Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju presudio je da je Armija RBiH imala samo jedan logor, i to onaj u Čelebićima“, rekao je  predsjednik Saveza logoraša u BiH, Jasmin Mešković.

Inače, članovi tog Saveza logoraša BiH su isključivo Bošnjaci koji su bili žrtve logora HVO-a i VRS-a. Savez logoraša BiH mogao bi postojati onakav kako je registriran i nazvan kada bi njegovi članovi bili Srbi, Hrvati i Bošnjaci, žrtve logora svih triju zaraćenih strana.

Jasno je, dakle, kako su hrvatska i bošnjačka realnosti u BiH, o ratnim zbivanjima, karakteru rata u BiH, elementarnim političkim pitanjima, ustroju BiH, dijametralno suprotne. Svakog će dana iznova pozicije bivati sve udaljenije, ne samo političkih elita jednih i drugih, nego i naroda, u njihovim svakodnevnim životima.