Home Zanimljivosti DNK određuje je li netko noćni ili jutarnji tip

DNK određuje je li netko noćni ili jutarnji tip

SHARE

Osobe koje ujutro teško ustaju su “noćni tipovi”, a razlog postojanja noćne i jutarnje grupe je DNK, tvrde znanstvenici.  Oni koji se bude svako jutro kao da su spavali na pogrešnoj strani kreveta i, bez obzira na kvalitetom sna, teško ustaju, sada mogu saznati zbog čega je to tako.  Britanski genetičari imaju odgovor – kriva je DNK.

U eksperimentu koji je identificirano ulogu DNK u jutarnjem buđenju korištene su vinske mušice, piše Srna.  Znanstvenici s Univerziteta Lester analizirali su 80 različitih gena odgovornih za dnevni bioritam ove mušice, koja ima 60 posto ljudskih gena.  Rezultati, objavljeni u časopisu “Granice neurologije”, pokazuju da se mušice mogu svrstati u dvije kategorije – one koje iz svojih jaja izlaze ujutro i one koje radije izlaze uvečer.

Genetske razlike utječu na cijeli život vinske mušice, kao i u slučaju ljudi, smatraju znanstvenici.  Oni su identificirali veliki broj DNK molekula koji su odgovorni za sklonosti obje grupe, što dokazuje da postoji genetska osnova koja određuje da li je neko jutarnji ili noćni tip osobe.