Home Gospodarstvo Eurostat: Hrvatska među tri zemlje EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje

Eurostat: Hrvatska među tri zemlje EU-a s najvećim rastom industrijske proizvodnje

SHARE

HRVATSKA je, uz Irsku i Dansku, zabilježila najveći rast industrijske proizvodnje u listopadu u odnosu na prethodni mjesec među zemljama Europske unije, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu porasla 2,7 posto na mjesečnoj razini, čime je njezin tempo gotovo udvostručen u odnosu na rujan, kada je uvećana 1,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Najsnažniji rast zabilježile Irska, Danska i Hrvatska

Daleko najsnažniji rast proizvodnje na mjesečnoj razini zabilježila je Irska, 10,6 posto, a slijedi Danska s 2,8 posto.

Najviše se u odnosu na prethodni mjesec smanjila proizvodnja na Malti, 6,1 posto, u Portugalu, 2,3 posto, i Nizozemskoj, 1,8 posto.

Na razini EU-a sezonski prilagođena industrijska proizvodnja porasla je u listopadu 0,3 posto u odnosu na rujan, kada je smanjena 0,5 posto.

Pritom je najviše porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, 0,7 posto. Najviše se pak smanjena proizvodnja trajnih potrošačkih dobara, 1,7 posto.

Eurozona je također zabilježila oporavak, uz rast industrijske proizvodnje z 0,2 posto u odnosu na rujan kada je prema revidiranim podacima Eurostata pala za 0,5 posto.

Najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, 0,5 posto. Najveći pad proizvodnje zabilježen je u kategoriji trajnih potrošačkih dobara, 1,9 posto.

Brži rast europske proizvodnje na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini industrijska proizvodnja u EU u listopadu porasla 4,2 posto, nakon 3,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu, procjenjuju u Eurostatu.

Najviše je u listopadu povećana proizvodnja intermedijarnih dobara, za 5,3 posto te netrajnih potrošačkih dobara, 4,7 posto. Proizvodnja energije gotovo je stagnirala.

U eurozoni je proizvodnja uvećana 3,7 posto nakon revidiranog 3,4-postotnog povećanja u mjesecu ranije.

Najviše je porasla proizvodnja netrajnih potrošačkih dobara, 5,7 posto. Nasuprot tome, proizvodnja energije pala je 2,2 posto.

Među zemljama EU-a najviše je na godišnjoj razini poskočila proizvodnja u Irskoj, 13,4 posto, Sloveniji, 10,7 posto, Poljskoj, 10 posto, i Rumunjskoj, 9,1 posto.

U Hrvatskoj industrijska je proizvodnja u listopadu uvećana na godišnjoj razini 4,3 posto, nakon 3,1-postotnog rasta u mjesecu ranije.

Pad proizvodnje na godišnjoj razini zabilježile su Danska, 2,3 posto, Malta 1,4 posto i Nizozemska  0,4 posto.