Home Kultura Priča o časnim sestrama koje su osvojile nagradu za turizam

Priča o časnim sestrama koje su osvojile nagradu za turizam

SHARE

Časne sestre su barokni dvorac u kojemu je samostan, prije desetak godina stavile u turističku funkciju. Postale su uspješne iznajmljivačice soba, rade u vlastitoj turističkoj agenciji, organiziraju vođenja gostiju, ali i seminare, besplatne edukacije, tečajeve, duhovnu obnovu…

Kada je nedavno Udruga hrvatskih putničkih agencija UHPA na godišnjoj svečanosti dodjele priznanja zanimljivim i originalnim programima turističke ponude u Hrvatskoj odabirala one koji su zavrijedili svojim radom biti nagrađeni, među onima koji su se zbog toga našli na pozornici s priznanjem, posebnu pažnju je plijenila jedna časna sestra.

Potpuno neuobičajeno za turističke skupove, časna sestra Berislava Grabovac od turističkih je znalaca primila nagradu ”Simply The Best” kojom se valorizira njezin veliki doprinos u turističkoj ponudi Zagrebačke županije i Zagorja. A kako i ne bi kada je ona pravi pravcati turistički radnik koji promovira hrvatsku baštinu, licencirani je turistički vodič, domaćica u sobama za iznajmljivanje i hostelu koji posluju u sklopu samostana u kojemu živi, organizatorica je brojnih molitvenih i duhovnih okupljanja, ali i zanimljivih radionica, seminara i skupova. Rječju, turistički operativac u odori kakvog se samo poželjeti može.

A sve to vedra i nasmijana časna sestra Berislava obavlja u samostanskom dvorcu Lužnica koji je dom sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog ”Marijin dvor”, gdje je smješteno 18 sestara. Samostan u dvorcu?! Pa sve to još i u turističkoj funkciji koju obavljaju časne sestre?!

Sasvim dovoljno neobično i dovoljno intrigantno za priču o uspješnim časnim sestrama u turističkom poslu. Jer, ne susreću se svaki dan tako poduzetne časne koje su činjenicu da su još u prošlom stoljeću postale vlasnice baroknog dvorca u kojemu je samostan, prije desetak godina odlučile otvoriti javnosti i staviti u turističku funkciju. I to rade vrlo uspješno već godinama u kojima su postale prave iznajmljivačice soba, rade u vlastitoj turističkoj agenciji, organiziraju vođenja gostiju, ali i seminare, besplatne edukacije, tečajeve, duhovnu obnovu…

Na dvadesetak kilometara od Zagreba, krene li se cestom iz centra Zaprešića prema općini Brdovec, tek jedan kilometar dalje od ceste smjestio se dvorac Lužnica, barokno zdanje s početka 18. stoljeća, spomenik kulture prve kategorije, te prostrano polje i šuma koja okružuje dvorac koji je nekad davno bio u vlasništvu grofovske obitelji Rauch. Na pročeljima dvorca koji izgleda kao da je upravo izašao iz neke bajkovite dječje slikovnice, reljefno su napravljena različita poprsja, dok unutrašnjost ima dvorsku kapelu s oltarom iz doba rokokoa. U dvorcu u Lužnici djeluje Duhovno-obrazovni centar Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog ”Marijin dvor”.

– Ideja da se časne sestre bave turizmom nastala je stoga što su stjecajem povijesnih okolnosti časne sestre postale vlasnice dvorca Lužnica. Još 1925. godine časne sestre su kupile dvorac Lužnica od barunice iz grofovske obitelji Rauch, čiji je dvorac bio ranije vlasništvo. Sestre dom namjenjuju za svoj starački dom. S obzirom na to da je broj sestara tada rastao, počeo je postajati problem smještaj i zbrinjavanje sve većeg broja umirovljenih sestara. Kupnjom dvorca starije su sestre dobile smještaj, a čitava Družba mogućnost bavljenja poljoprivredom i stočarstvom. Tako je samostan prehranjivao sam sebe i još značajno pomagao matičnu kuću u Zagrebu i siromašne bolesnike iz bolnice Sestara milosrdnica u Vinogradskoj ulici u Zagrebu – kaže sestra Berislava, napominjući kako je dvorac punih 80 godina služio samo kao starački dom za sestre.

Prije deset godina su ga uz pomoć njemačke katoličke zaklade otvorili kao Duhovno-obrazovni centar i tako je dvorac otvoren javnosti, a sestra Berislava postala voditeljica programa Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor u Lužnici.

– Počeli smo s edukativnim i duhovnim programima, no dvorac je sam po sebi atrakcija jer se radi o baroknom dvorcu iz 18. stoljeća, koji je dvokrilni lijepi dvorac u prekrasnom perivoju, tako da samim dolaskom do njega svakom gostu omogućava doživljaj te ljepote baroknog stila. Mi nudimo naše programe tečajeva, duhovne obnove, ali nisu uvijek samo duhovni programi nego su vrlo često i edukativni. Tako imamo tečajeve glagoljice, kaligrafije, ručnih radova, programe za djecu, ljetne kampove. Većina tih ideja potiče od naših posjetitelja koji dolaze s idejama i kažu nam: Ajde časne, napravite nam to… Dođu roditelji i kažu da žele nešto ljeti za djecu i tako su nastali naši kampovi u kojima imamo po stotinu djece godišnje – objašnjava sestra Berislava.

Časnih sestara u dvorcu živi 18, a deset sestara radi u Duhovno-obrazovnom centru Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog ”Marijin dvor”. Još su tu i sestre koje su u mirovini pa pomažu koliko mogu. Najzanimljivije je ipak što dvorac – samostan ima i svoje prave pravcate smještajne kapacitete za turizam. I to ne male. Tamo se u vrlo pristojnom smještaju može primiti do stotinjak gostiju, pa bi časnama u Lužnici na kapacitetima pozavidjeli i mnogi mali obiteljski hotelijeri.

– I završila sam tečaj i dobila licenciju turističkog vodiča za šest županija oko Lužnice gdje radimo izlete i obilaske. Ja sam među sestrama jedini vodič s licencijom jer idem i izvan dvorca s gostima, ali imamo mi sestara koje su profesori povijesti umjetnosti, pa one mogu voditi po dvorcu jer za to ne moramo imati licenciju. Ja ih isto nagovaram da polože ispit za vodiča, ali one imaju tremu pa neće – govori sestra Berislava.

Godišnje oko 15 tisuća posjetitelja prođe kroz Lužnicu. Turistička zajednica Zagrebačke županije ima uvid u sve što se u dvorcu događa u njihovoj organizaciji i oni su ih predložili za nagradu. Dvorac i okoliš su takvi prostori koji ih, kako kažu, jednostavno mame da osmišljavaju stalno nešto novo i drukčije. Od dječjih radionica, ekoloških događanja do međunarodnih konferencija i duhovnih obnova i susreta.

– Ostvari se zarada za plaćanje računa, pokrijemo se. Nema tu prostora za neke veće investicije. Marketing imamo preko internetskih stranica i Facebook stranice koja je interaktivna i tu puno komuniciramo sa ljudima. To su nam glavni izvori promocije, ali dovoljni su. Evo, bakica od 80 godina nam se nedavno preko interneta prijavila sama za duhovnu obnovu – kaže časna Berislava kojoj su Facebook i internet sastavni dio svakodnevnog posla.

A tajanstveni mir, ljepota dvorca i njegova okruženja čuvaju mnoge ispričane i neispričane povijesne priče, pa su Lužnica i ”Marijin dvor” u njoj idealna mjesta za susret s Bogom, s ljudima i sa samim sobom, kažu časne sestre, domaćice i turističke djelatnice iz neobičanog samostana koji je sve popularniji među turistima.